Naslov Pri informacijah o nakupih so blogi bolj uporabni kot socialna omrežja

Kaj ima močnejši vpliv na odločitve pri spletnem nakupovanju: povezave v blogih ali spletna socialna omrežja? Če ste se odločili za socialna omrežja, ste izbrali zdrav razum, če za bloge, pa razmišljate podobno kot nekateri raziskovali, piše InternetNews.

Za bralce blogov so povezave znotraj zapisov na spletnih dnevnikih najbolj priljubljena metoda pridobivanja informacij o sorodnih vsebinah, kar kaže na nekaj oglaševalskih in spletnih prodajnih priložnosti. Blogi morajo sicer prehoditi še dolgo pot, preden jih bo začela uporabljati večina. V neki raziskavi med spletnimi nakupovalci je več kot polovica nakupovalcev rekla, da v preteklem letu ni brala blogov. 20 % tistih, ki redno berejo bloge, pa pravi, da so povezave znotraj zapisov bolj uporabne od rezultatov v iskalnikih. Polovica bralcev spletnih dnevnikov pravi, da so vsebine blogov uporabne pri odločevanju o nakupih, večji delež ljudi pa zaupa blogom kot priporočilom na spletnih socialnih omrežjih. Četrtina bralcev zaupa oglasom, ki se pojavljajo ob blogih, na drugi strani pa oglasom na spletnih socialnih omrežjih zaupa 19 % bralcev. Spletna socialna omrežja se še naprej borijo za ustvarjanje prihodkov s pomočjo oglaševanja, vendar pa so uporabniki tam v večji meri zaradi komunikacije in zabave, kot pa zaradi kupovanja in podobnih stvari.

Blogi imajo sicer pred seboj precej dolgo pot, saj 53 % uporabnikov v preteklem letu sploh ni bralo blogov, 27 % uporabnikov pa pravi, da mesečno berejo le en blog.

Vir: Corbin, Kenneth. Blogs Better at Pushing Product? InternetNews, 29.10.2008

Datum 18.11.2008
Print