Naslov Special Eurobarometer št. 293: uporaba IKT med gospodinjstvi

Leta 1998 se je evropski trg elektronskih komunikacij popolnoma odprl, od takrat pa se je evropska potrošnja storitev precej razvila in naredila veliko korakov naprej.

Pozimi leta 2008 je penetracija mobilne telefonije v državah EU znašala 83 %, penetracije fiksne telefonije pa 70 %. 57 % gospodinjstev ima računalnik, 49 % dostop do interneta doma, 36 % gospodinjstev pa ima širokopasovni dostop do interneta. Pri širokopasovnem dostopu prednjači ADSL tehnologija (29 %), kabelski dostop zavzema manjši delež (7 %).

Vse te omenjene države so nad povprečjem EU v stopnji internetne penetracije, kar deloma pojasnjuje visoko ozkopasovno stopnjo. Televizijo ima 96 % gospodinjstev. Glavni razlog za ne-imetje interneta je nezanimanje zanj med člani gospodinjstva, kar velja za 49 % gospodinjstev, ki nima interneta.

Slovenija:

  • V Sloveniji penetracija mobilne telefonije znaša 91 %, penetracija fiksne telefonije pa 84 %, kar nas v obeh razredih uvršča nad evropsko povprečje.
  • Penetracija mobilne telefonije brez fiksne telefonije je znašala 24 %, penetracija fiksne brez mobilne telefonije pa je znašala 14 %. Tako lahko rečemo, da imajo gospodinjstva v Sloveniji relativno visok delež dostopa do omenjenih tehnologij.
  • V Sloveniji ima računalnik 66 % gospodinjstev, širokopasovni dostop pa ima 39 % gospodinjstev, kar nas zopet uvršča nekoliko nad povprečje.
  • V Sloveniji so letos zabeležili 15% uporabnikov ozkopasovnega interneta, evropsko povprečje pa znaša 10%, kar Slovenijo (poleg Irske, Nemčije in Luksemburga) uvršča med države z najvišjo stopnjo ozkopasovnega dostopa do interneta.
  • Porast internetne penetracije je opazna letos v vseh evropskih državah, še posebej opazna pa je na Češkem, Cipru in v Sloveniji (vse + 14).
  • Največje nestrinjanje s trditvijo "Z lahkoto lahko primerjam svojo trenutno daljnovodsko tarifno shemo z dugimi ponudbami" so med vsemi evropskimi državami zabeležili  v Belgiji (37%), Bolgariji (35%) in v Sloveniji (33%).
  • Prav tako so največjo stopnjo nestrinjanja zabeležili  v Sloveniji (25%), Belgiji (28%) in Franciji (25%) za trditev, da "Lahko (od)blokiram dostop klicanja na fiksni telefoniji, ko dosežem določeno vsoto".
  • Podobno so največje nestrinjanje zabeležili v Sloveniji (72%) in na Madžarskem glede trditve "Redno berem primerjave tarifnih storitev v fiksni telefoniji med operaterji, objavljenih s strani tretjih".
  • V sklopu, namenjenim za neuporabnike interneta, glede strinjanja s trditvami, se 61% Slovencev strinja, da nihče v njihovem gospodinjstvu ni zainteresiran za internet, 10% se jih strinja, da je strošek nakupa osebnega računalnika in modema previsok, 6% se jih strinja, da je mesečni stroške naročnine za internet previsok, 8% se jih strinja, da ne vedo natančno kaj internet sploh je, 10% gospodinjstev načrtuje priključitev na internet v sledečih šestih mesecih, 2% pa jih je zaskrbljenih glede obstoja spletnih strani z neprimerno vsebino.
  • Največji porast v strinjanju s trditvijo, da se mobilna komunikacija nikoli ne prekine med klicem, glede na leto 2007, so zabeležili med Slovenci (79%), v Grčiji (78%) in na Cipru (74%), kar pomeni, da so omrežja v teh treh državah v letu 2008 zelo napredovala glede na predhodnje leto.
  • Samo 9% Slovencev vsaj občasno uporablja javne govorilnice, evropsko povprečje pa znaša 22%.
  • V sklopu televizije, ima 36% Slovencev TV dostop preko "zraka", preko kabelskega omrežja 54%, preko satelitskega omrežja 12%, preko digitalne zemeljske povezave TV 2% in 5% preko telefonskega omrežja in  modema hkrati.

Anketa se je izvajala med 9. novembrom in 14. decembrom leta 2007, v raziskavi pa je sodelovalo 26.730 Evropejcev iz 27-ih držav EU.

Poročilo >> (pdf, 7,06 MB, en)

Vir: Eurobarometer, junij 2008

Datum 17.11.2008
Print