Naslov Leta 2020 bo internet mobilen, naprave pa bodo poleg dotika razumele tudi govor

Pew Internet je napravil raziskavo o prihodnosti interneta, ki je pokazala, da leta 2020 ne bomo več uporabljali tipkovnic in prenosnih računalnikov.

 

Lee Rainie, iz raziskovalne organizacije Pew Internet & American Life Project , in drugi raziskovalci omenjene raziskovalne agencije, so anketirancem zastavili niz vprašanj o življenju leta 2020. Med drugim so jih vprašali tudi ali bo mobilni telefon primarna naprava za uporabo interneta, kar je večina (81%) potrdila. Večina anketiranih pa ni potrdila napovedi, da bo v prihodnosti na spletu zavladala višja stopnja spoštovanja avtorskih pravic (31%).

Na podlagi dobljenih rezultatov napovedujejo, da se bosta do leta 2020 na internetu združila oglaševanje in manipulacija množic, ki bosta tako postala ena enota. Skrb vzbujajoč pa je podatek, da bomo uporabniki zasebnost zamenjali za popuste pri nakupu različnih dobrin, s čimer se je strinjalo 44% vprašanih.

Večina respondentov se je strinjala (57%), da se bo ločnica med zasebnim in delovnim življenjem počasi začela zmanjševati, saj bosta delo in zabava postala neločljiva dvojica, ki se bosta prepletali. Prav tako ne bo jasno vidna ločnica med virtualizacijo in realnostjo.

Bolj kot ne so se anketiranci strinjali, da bomo v prihodnjem desetletju naprave upravljali z dotikom in govorom.  Majhne internetne naprave naj bi virtualno tipkovnico projecirale na katero koli ravno površino, kjer bi tipkali takrat, ko ne bomo želeli, da nas okolica sliši, ko bomo upravljali z glasovno  napravo, s čimer se strinja 67% vprašanih.

Osebna omrežja bodo še bolj poglobila rezultate na profesionalni ravni, zaposleni bodo postali bolj razpršeni, več bo ločitev, ljudje ne bodo želeli več uživati v naravi, pač pa bodo zgolj usmrjeni v internet in virtualizacijo.

Raziskava je obsegala 1.000 internetnih aktivistov, novinarjev in tehnologov.

Poročilo>>

Rainie, Lee. The Future of the internet III. Pew Internet & American life project, 14.december 2008.

Datum 19.12.2008
Print