Naslov Flash Eurobarometer št. 248: mobilni telefon uporablja 76 % slovenskih otrok

Eurobarometer je izdal poročilo o varni rabi interneta med otroci v EU s perspektive staršev. Raziskav je zajela: uporabo interneta in mobilne telefonije med otroci, skrbi staršev glede rabe prej omenjenih tehnologij med otroci, konteksti, ko otroci prosijo za pomoč staršev, glavne točke, ki staršem služijo za pridobivanje in uporabo informacij o varni rabi interneta, itd.

45 % italijanskih staršev meni, da njihovi otroci uporabljajo internet. Podobno nizke deleže sta zabeležila še Ciper in Grčija (50 %). V ostalih državah članicah EU je bil delež staršev, ki meni, da njihovi otroci uporabljajo internet, precej višji: 68 % Portugalcev in 94 % Fincev. V Sloveniji tako meni 88 % staršev. Polovica staršev, ki ne uporablja interneta, je izjavila, da njihovi otroci uporabljajo internet. Skoraj dve tretjini anketirancev sta odgovorili, da ima njihov otrok mobilni telefon.

Leta 2006 je imelo mobilni telefon le 48 % otrok, starih od 6 do 17 let. V Sloveniji mobilni telefon uporablja 76 % otrok. Veliko imetnikov mobilnih telefonov je v starostni skupini od 15 do 17 let, kar 94 %, kjer je stopnja lastništva mobilnih telefonov presegla uporabo interneta.

65 % staršev se boji, da bi njihovi otroci na spletu videlo pornografske oziroma seksualne vsebine, 45 % pa je glede tega zelo zaskrbljenih. Najbolj zaskrbljeni so francoski, španski, portugalski, grški in ciprški starši, najmanj pa danski, švedski in slovaški. 4 % staršev so že imeli izkušnjo, da so jih otroci prosili za pomoč, ko jih je preko spleta kontaktiral neznanec.

Tri četrtine staršev se s svojimi otroci pogosto pogovarja o tem, kaj so počeli na spletu, 61 % staršev pa so večino časa, ko je njihov otrok na spletu, prisotni ali pa so vsaj zelo blizu. Britanski, španski in portugalski starši pogosteje preverjajo početje svojih otrok, tako da preverjajo zgodovino brskanja na spletu ali pa njihov e-poštni račun. Večina staršev svojim otrokom prepoveduje določene spletne aktivnosti. 80 % prepoveduje spletno nakupovanje, pogovore z neznanci, 38 % staršev pa svojim otrokom ne dovoljuje prenose glasbenih ali video datotek.

Polovica anketiranih staršev je na domače računalnike namestila programsko opremo za filtriranje vsebin. Na družino in prijatelje se starši najpogosteje obrnejo glede nasvetov o spremljanju spletnih aktivnosti in nasvetov o varni rabi interneta.

Raziskava se je izvajala med 9. in 17. oktobrom 2008. V njej je sodelovalo 12.750 staršev, ki imajo otroke, stare od 6 do 17 let.

Poročilo >> (pdf, 1,53 KB, en)

Vir: Eurobarometer, december 2008

Datum 17.02.2009
Print