Naslov Na televiziji se bo letos oglaševalo več, v časopisih pa manj

Razvijajoč svetovni trg bi se moral še bolj povečevati in razvijati, kar bi bilo skladno z naraščajočo pismenostjo, izboljšano infrastrukturno distribucijo in z večjo količino sredstev, vendar pa lahko naraščajoča gospodarska recesija s svojimi razsežnostmi v gospodarstvih, ki so v fazi razvoja, tudi tu zadevo upočasni, ugotavljajo pri Deloitte.

Recesije so le redko prizanesljive do oglaševanja. Velik del prihodkov televizij pride iz komercialnih dejavnosti, zato bi gospodarsko krzo lahko vzeli kot priložnost za dvih oglaševanja na tem mediju.

Prihodki od oglaševanja v tiskanih medijih se bodo letos zmanjšali tudi do 20 %. Gospodarska kriza bi na drugi strani lahko pripomogla k dvigu sredstev oglaševanja na televiziji. V letu 2009 naj bi se delež gledanja televizije povečal, v letu 2008 vprimerjavi z letom 2007, za 30 minut na teden na gledalca. Televizija bo nekakšno varno zavetje, kamor se bodo lahko gledalci zatekli, da ne bi razmišljali o posledicah recesije.

 

Širom sveta je 2.5 milijarde analognih radijev. Na globalni ravni je več kot 10.000 spletnih radiov, zato lahko oglaševanje izkoristi to in Deloittovi strokovnjaki ugotavljajo, da lahko oglaševanje preko internetnih radiov v letu 2009 poraste za 20 %.

Medtem, ko je povsem pričakovano, da bo globalni medijski sektor pod vplivom makroekonomskih stanj, pri tem ne smemo pozabiti da je potreba po medijskih informacijah osnovnega pomena.

Stroški spletnih strani, ki so specializirane za vsebine, ki jih lahko ustvarjajo uporabniki, bi lahko na letni ravni močno presegli 100 milijonov dolarjev. Čeprav je strošek hranjenja enega videoposnetka minimalen, strošek hranjenja milijona filmov ali milijarde fotografij ni zanemarljivo manjhen. Kljub veliki priljubljenosti takšnih internetnih strani, te strani še vedno težko pritegnejo oglaševalce, saj ti svoja sredstva za oglaševanje rajši namenijo stranem z vsebino, ki jo ustvarjajo strokovnjaki. Podobne stvari veljajo tudi za družbena omrežja, ki bodo morala vložiti veliko truda za dodatna sredstva. 

Mesečni prihodek na enega gledalca v kinu, bralca časopia ali pa naročnika kabelske televizije prinese več 10 dolarjev, pa prihodek enega uporabnika družbenega omrežja povprečno znaša zgolj nekaj centov na mesec. Namreč družbena omrežja potrebujejo nekaj sto uporabnikov, da ustvarijo prihodek, ki bi ga lahko primerjali s prihodkom enega uporabnika uveljavljenih medijev.

Kljub začetnim obljubam so potenciali mobilnega oglaševanja ostali neizpolnjeni, saj so na globalni ravni prinesli zgolj 0,4 odstotka oglaševalskih prihodkov (eno milijardo dolarjev). Vendar je lahko mobilno oglaševanje eno od štirih top oglaševalskih sredstev v letu 2009, samo radio in televizija se lahko merita z njim. Tržni delež tega elementa se lahko več kot samo podvoji. Takšne pobude bodo šle v smeri uporabe kratkih SMS tekstovnih sporočil, kar je najpreprostejša oblika sporočanja prek mobilnih telefonov.

Poročilo>>

Vir: Deloitte, Media predictions  TMT trends 2009, 4. marec 2009.

Vir slike: www.radiotv.gajba.net

Vir itteitteDeloitte
Datum 06.03.2009
Print