Naslov Plačevanju prek mobilnega telefona zaupa le 5 % Britancev

Čeprav je tehnologija že razmeroma dobro razvita, pa uporabniki še niso povsem pripravljeni, da bi plačila izvajali prek mobilnika, ugotavlja Lafferty.

 

Najzahtevnejši izziv za banke je zagotavljati varnost mobilnega plačevanja. Raziskave kažejo, da le 5 % Britancev mobilna plačila smatra za varna, medtem ko jih 80 % nad tem načinom plačevanja ni pretirano navdušenih.

 

Za razvite države se pričakuje, da bodo mobilniki sčasoma nadomestili internet pri nakazilih med bančnimi računi. V določenih segmentih pa je zaznati nekoliko hitrejši sprejem mobilnega plačevanja. Eno izmed niš predstavljajo migranti, za katere se pričakuje, da bi mobilno plačevanje uporabljali za nakazovanje denarja v domače okolje.

 

Tehnologija near-field communications (NFC) ima precejšen potencial, saj omogoča plačevanje brez fizičnega stika. Z mobilnikom bi tako lahko poravnali stroške javnega prevoza in manjših nakupov. Nizozemska trgovska veriga C1000 je preizkusila podoben projekt in ugotovila, da so se vse starostne skupine uspešno prilagodile novi tehnologiji. Največji izziv zaenkrat predstavljata infrastruktura in mobilni telefoni za podporo tovrstnemu plačevanju. Mobilniki s funkcionalnostjo NFC naj bi se v večjih številkah začeli pojavljati šele leta 2010 ali 2011.

 

V razvitih gospodarstvih se mobilno plačevanje ne uvaja tako živahno kot v državah v razvoju, saj je na voljo veliko alternativ. Analitiki ocenjujejo, da se bo mobilno plačevanje zato sprva pojavilo kot ena izmed alternativ, ko bi bile začetne skrbi o varnosti premagane, pa bi lahko postalo široko razširjena metoda plačevanja.

 

Poročilo >>

 

Vir: Slashphone, 8. junij 2008.

Vir Slashphone
Datum 15.04.2009
Print