Naslov Oglaševanje v začetku leta 2009

Gre za precej obsežno raziskavo MEDIANA IBO, ki jo sicer Mediana izvaja skozi celo leto.

Mesečno tako evidentirajo preko 51.000 objav oglasov v 220 medijih ter preko 10.000 blagovnih znamk. Za bruto delež oglaševanja je uporabljen seštevek oglasov ovrednoten po uradnem ceniku medija, agencijski ter drugi popusti niso upoštevani.

Raziskava poteka od leta 1994, takrat je slovenski oglaševalski kolač obsegal 58 milijonov evrov. Dobro desetletje in pol kasneje (2008) pa se je ta delež znatno povečal, in sicer na 522,5 milijonov evrov bruto.

Raziskava se je dotaknila tudi aktualnih časov: recesija je namreč dobra priložnost za nekatere medije, kot sta na primer televizija in internet, slabša pa je predvsem za tisk. Nekatere raziskovalne službe ocenjujejo, da se bo oglaševanje v Sloveniji v letošnjem letu zmanjšalo za dobrih 5 %, spet druge menijo, da bo odstotek zmanjšanja precej večji, za nekatere medije tudi do 20 %. 

Za RIS so zanimivi predvsem podatki, ki zadevajo internet oziroma oglaševanje na njem. V prvih treh mesecih leta 2009 je delež sredstev, ki je bil porabljen na spletu znašal okoli 4 %. Vodilna je še vedno televizija, ki premočno vodi pred ostalimi mediji, kot je razvidno tudi iz priponke.

Bruto vrednost oglaševanja v medijih v prvih treh mesecih 2009 je 113 milijonov evrov, neto pa 50 milijonov evrov. Razmerje med tema dvema številkama kaže na to, da so v letošnjem letu popusti nekoliko večji kot običajno.

Poročilo (pdf, slo)  >>

Vir: Mediana, 22.4.2009.

Vir slik: Mediana.si

Datum 21.05.2009
Print