Naslov Bodoči ukrepi EU za zaščito pred kiber napadi

Članice EU imajo različne pristope in zmožnosti odzivanja na morebitne okvare komunikacijskih omrežij, zato evropska komisarka V. Reding poziva k razvoju učinkovite strategije zagotavljanja kiber varnosti, piše portal Evropske unije. Strategija predvideva organ, ki ima avtoriteto za takojšnji koordiniran odziv na kiber napade in je korak naprej v primerjavi z Evropsko agencijo za varnost omrežij in informacij (ENISA), ki je večinoma omejena le na izmenjavo informacij.

Evropska informacijska omrežja so hrbtenica storitev kot sta distribucija energije in pitne vode. Njihova varnost je visoka prioriteta, saj obstaja 10 do 20-odstotna verjetnost, da bo informacijska omrežja v prihodnjih desetih letih prizadela resna okvara. Enomesečna prekinitev v delovanju omrežij v Evropi ali ZDA bi pomenila gospodarske izgube v višini vsaj 150 milijard evrov.

Kiber napadi po mnenju komisarke predstavljajo globalni izziv za demokracijo in gospodarstvo, saj so postali orodje organiziranega kriminala ter zunanje in vojaške politike.

Poročilo (pdf, 88kB, en) >>

Vir: Europa.eu, 27.4.2009

Vir slike: Infiniteunknown

Datum 12.05.2009
Print