Naslov Dostopnost spletnih vsebin v Evropski uniji

Implementacija smernic za dostopnost spletnih strani (WCAG) poteka prepočasi, je v poročilu strokovnega sestanka zapisala Evropska komisija. Dostopnost spletnih vsebin ima zaradi vedno večje količine informacij in interaktivnih storitev vse večji pomen, še posebej za posameznike z zaznavnimi ali motoričnimi nezmožnostmi.

Večina držav članic sicer ima vzpostavljene politike o spletni dostopnosti, a je na tem področju veliko raznolikosti pri zastavljenih ciljih, časovnih okvirih, ciljnih spletnih straneh, itn. Predstavniki organizacij so Komisiji predlagali, naj spremembe na področju spletne dostopnosti vključujejo sprejetje zavezujočih zakonodajnih ukrepov. Predstavniki uporabnikov in organizacij še predlagajo vključitev dostopnosti v oblikovalna orodja in brskalnike.

Standard WCAG 2.0. predstavlja prizadevanja za povečanje dostopnosti IKT, saj imajo te potencial za preseganje ovir participacije funkcionalno oviranih ali starejših oseb. Sprejetje standarda se razume za zelo pozitiven korak, vendar zaradi kompleksnosti smernic ostaja še veliko dela, ki bo terjalo sveže ukrepe, so zapisali v poročilu.

Poročilo >> (doc, 155kB, en)

Vir: Ec.europa.eu, 30.4.2009

Vir slike: Galordesign

Datum 07.05.2009
Print