Naslov V ameriško volilno kampanjo prek spleta vpletenih 55 % odraslih

Pew internet piše, da je bilo v njihovih raziskavah prvič ugotovljeno, da je več kot polovica odrasle populacije uporabila splet kot način vpletenosti v volilno kampanjo. Leta 2008 je 55 % ameriške odrasle populacije oz. 74 % uporabnikov interneta na medmrežju bodisi sodelovalo v procesu volitev bodisi iskalo novice ter informacije o kampanji. Iz vidika celotne populacije je vloga interneta kot vira novic in informacij o volilni kampanji primerljiva s položajem časopisov in približno dvakrat bolj pomembna od vloge radia.

Prek spleta so bili v proces kampanje najbolj vpleteni mlajši odrasli, vseeno pa je bilo v vseh starostnih razredih odrasle populacije, razen pri osebah nad 65. letom starosti, v ta proces prek spleta vključenih 49 % ali več posameznikov. Predvsem mlajši volivci so o volilni kampanji veliko razpravljali prek socialnih omrežij. Na slednjih ima svoj profil 83 % posameznikov med 18. in 24. letom starosti. Dve tretjini le-teh je v letu 2008 socialna omrežja uporabilo za določeno politično aktivnost.

Tretjina spletnih uporabnikov je drugim osebam posredovala določeno politično vsebino, najpogosteje pa so to počeli starejši posamezniki. Na spletnih forumih je v zvezi s kampanjo postavilo vprašanja ali izrazilo mnenja 18 % vseh uporabnikov. Spletni video, ki je povezan z volilno kampanjo pa si je ogledalo 45 % internetnih uporabnikov.

Podporniki Obame so bili prek spleta v kampanjo bolj vpleteni. Bolj pogosto so z drugimi delili politične vsebine, kandidatu prek spleta donirali sredstva, se prijavljali na sistem obveščanja o poteku volitev ter se prek spleta vključevali v prostovoljne aktivnosti, povezane s kampanjo.

Pew Internet je podobne raziskave že izvedel. Rezultati raziskave, ki je potekala spomladi 2008, so pokazali, da se je 46 % ameriških odraslih prek spleta tako ali drugače vključevalo v politične procese. V letu 2004 pa so ugotovili, sicer z nekoliko drugačno metodologijo, da je bilo v politiko prek spleta vpletenih 37 % odraslih Američanov.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Smith, Aaron. The Internet 's Role in Campaign 2008. Pewinternet.org, 15.4.2009

Vir slike: International Job Search

Datum 03.06.2009
Print