Naslov Evropska komisija podprla odločitev APEKA

Evropska komisija je potrdila načrt slovenskega regulatornega organa za telekomunikacije (APEK), ki od največjega slovenskega operaterja mobilne telefonije, Mobitela, zahteva, da konkurenčnim operaterjem še naprej omogoča dostop do svojega omrežja po reguliranih cenah. V nasprotju z večino drugih držav EU slovenski trg za storitve grosističnega dostopa in vzpostavljanja klicev v mobilnih omrežjih še vedno ne zagotavlja enakih konkurenčnih pogojev. Konkurenti so zaenkrat še odvisni od Mobitelovega omrežja, da lahko svojim naročnikom zagotavljajo pokritost po vsej državi in konkurenčne storitve.

Alternativnim operaterjem je treba dati dovolj časa, da dobijo sredstva za naložbe in razvijejo lastna omrežja. V Sloveniji je konkurenca še vedno krhka, novi udeleženci na trgu pa so močno odvisni od Mobitelovega nacionalnega omrežja. Ureditev je potrebna, da se spodbudi konkurenca ter dajo potrošnikom na voljo večja izbira in nižje cene,“ je povedala evropska komisarka za telekomunikacije Viviane Reding.

V večini držav članic EU so trgi mobilne telefonije med najbolj konkurenčnimi telekomunikacijskimi trgi, dostop do mobilnih omrežij pa je navadno urejen s poslovnimi dogovori med operaterji. Vendar ima v Sloveniji vodilni operater mobilne telefonije Mobitel približno 60 % tržni delež, medtem ko ima drugi največji operater manj kot 30 % delež. Dva nova udeleženca na trgu razvijata lastni mobilni omrežji, vendar sta za uspešno privabljanje kupcev še vedno odvisna od omrežja njunega največjega konkurenta.

Komisija v svojem pismu opozarja slovenski regulatorni organ za telekomunikacije, da morajo biti cene za grosistični dostop na ravni, ki novim udeležencem omogoča, da so konkurenčni uveljavljenim operaterjem ter lahko vlagajo v razvoj omrežja. Prav tako morajo spodbujati druge operaterje mobilne telefonije, da vstopijo na grosistični trg dostopa do mobilne telefonije in vzpostavljanja klica. Komisija poziva APEK, naj ponovno preuči ta slovenski trg, takoj ko bodo alternativni operaterji ponudili storitve grosističnega dostopa do mobilne telefonije in vzpostavljanja klicev ali ko manjši novi udeleženci ne bodo več odvisni od nacionalnega gostovanja.

Poročilo (pdf, slo) >>

Vir: Europa.eu, 8.6.2009.

Datum 09.06.2009
Print