Naslov Facebook niža produktivnost podjetij v ZDA

Nucleus je v raziskavi ugotovil, da med delovnim časom do Facebooka dostopa skoraj polovica zaposlenih v pisarnah, pri čemer podjetja v povprečju izgubijo 1,5 % celotne produktivnosti.

Omenjeni posamezniki Facebooku med službo vsak dan v povprečju namenijo 15 minut časa, 6 % pa jih do Facebooka dostopa izključno na delovnem mestu. Skoraj vsak deveti zaposleni, ki med delovnim časom uporablja Facebook, ni mogel navesti tehtnega razloga, zakaj to počne.

Službene razloge za dostop do Facebooka je imelo 13 % uporabnikov. Večina le-teh ga ni uporabila za osebno mreženje, pač pa je Facebook predstavljal le enega od elementov trženjske strategije.

Medtem ko lahko uporabniki svoj Facebook profil nastavijo kot zasebnega, kar pomeni, da jih tretje osebe ne vidijo in jih ne morejo kontaktirati, pa se veliko posameznikov za to opcijo ne odloči. Tako ima vsak njihov Facebook prijatelj dostop do širokega nabora osebnih informacij, kar ima iz poslovnega vidika lahko nepričakovane posledice.

Nucleus ugotavlja, da ima Facebook na področju poslovanja v določenih primerih sicer lahko pozitiven vpliv, vendar pa še ne obstaja tehten razlog, ki bi upravičil množično uporabo omenjenega socialnega omrežja v podjetjih. Slednjim zato svetujejo, naj predhodno preučijo učinke Facebooka, saj bi blokada le-tega danes lahko prinesla 1,5 % večjo produktivnost.

 

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Nucleusresearch.com, 21.7.2009

Vir slike: Schwartz Communications

Datum 12.08.2009
Print