Naslov Polovica spletnih trgovin zavaja!

 

Evropska komisija je v vseevropsko raziskavo vključila 26 članic EU, Islandijo in Norveško. Namen raziskave je bil ugotoviti, koliko spletnih trgovin z elektonskim blagom zavaja potrošnike z oglaševalskimi akcijami in se poslužuje nepoštenih trgovinskih praks.

Obravnavali so 369 spletnih trgovin, ki potrošnikom nudijo šest najbolj priljubljenih elektronskih naprav: mobilni telefoni, igralne konzole, DVD predvajanike, računalniško opremo, digitalne fotoaparate in predvajalnike glasbe. V kar 55 odstotkih so organi za varstvo potrošnikov ugotovili nepravilnosti, ki se navezujejo na zavajujoče pravice potrošnikov (nepravilnost odkrita pri 66% vseh obravnavanih spletnih trgovinah), nepravilne informacije o ceni izdelkov (nepravilnost odkrita pri 45% vseh obravnavanih spletnih trgovinah) in nepravilnih kontaktnih informacijah prodajalca (nepravilnost odkrita pri 33% vseh obravnavanih spletnih trgovinah). Ustrezni organi so kršitelje že opozorili in jih pozvali k popravkom.

Ocenjena vrednost evropskega trga spletne prodaje elektronskih izdelkov je 6,8 milijarde evrov. Četrtina Evropejcev, ki je opravila nakup prek spleta, je kupila elektronsko napravo, več kot tretjina pritožb pa je naslovljenih ravno na nakupe teh izdelkov.

Poročilo (en, pdf) >>

Vir: europa.com, 9.9.2009

Vir slike: europa.eu

Datum 10.09.2009
Print