Naslov Zadnji poziv k prostovoljnemu izvajanju sistema eCall

Evropska komisija je vse države članice še zadnjič pozvala k pospešitvi prostovoljnega izvajanja sistema avtomobilske varnosti eCall, ki bi letno lahko rešil 2500 življenj ter zmanjšal resnost poškodb za 10 do 15 %, piše portal Evropske unije.

Omenjeni sistem zaenkrat še ni operativen v nobeni državi EU. Če do konca letošnjega leta pri uvedbi sistema ne bo znatnega napredka, je Komisija pripravljena določiti za vlade obvezujoče ureditvene ukrepe.

Evropska komisija je predstavila tudi programski dokument s strategijo za uvedbo cenovno ugodnega avtomobilskega sistema za klic v sili v vsa nova vozila v Evropi do leta 2014, ki bi se začela izvajati naslednje leto.

Sistem eCall v primeru udeležbe v prometni nesreči samodejno posreduje podatke o lokaciji na enotno evropsko številko za klic v sili 112. Posledično se lahko prepolovi čas ukrepanja ob nesreči, zmanjša resnost poškodb in reši življenja ljudi, ki ne vedo, kje se nahajajo, ali tega ne morejo sporočiti.

Če bi vse avtomobile v EU opremili s sistemom eCall, bi po napovedih letno prihranili 26 milijard evrov. Strošek vgradnje sistema v vozilo je ocenjen na manj kot 100 evrov.

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Europa.eu, 21.8.2009

Vir slike: Europa.eu

Datum 23.09.2009
Print