Naslov Kako s spletnimi oglasi doseči ciljno publiko?

Na voljo je vse več načinov ciljnega usmerjanja spletnih oglasov, zato je izbira načina za posredovanje želenega sporočila pravi osebi ob pravem času postala še bolj zapletena, navaja poročilo organizacije Millward Brown.

Prvi od glavnih načinov ciljnega usmerjanja temelji na demografiji, kjer se lahko usmerimo bodisi na splošni demografski profil določene spletne strani bodisi na bolj specifične informacije, ki jih podajo uporabniki. Najprimernejši je za oglaševanje embaliranih proizvodov množičnega trga in proizvodov, ki jih večinoma uporabljajo pripadniki določene demografske skupine.

Kontekstualni pristop je uporaben za situacije, v katerih nas zanima predvsem posameznikova miselnost. Primer natančnosti tega načina so lahko oglasi za kavo, ki jih Google prikazuje le na spletnih straneh, kjer je kava tudi tema diskusije.

Tudi behavioristično ciljno usmerjanje na spletu postaja vedno bolj pogosto in služi posredovanju oglasov glede na izbrane vidike posameznikove spletne aktivnosti, kot sta zgodovina iskanja in brskanja. Primerno je predvsem za oglaševanje specializiranih proizvodov. Uporabno je le v primeru oglaševalskih omrežij, ki obsegajo več različnih tipov spletnih strani ali v primeru portalov, ki omogočajo spremljanje različnih oblik vedenja uporabnikov.

Posamezne pristope lahko tudi kombiniramo in tako denimo dosežemo, da so kontekstualno usmerjeni oglasi prikazani le posameznikom z določenimi demografskimi značilnostmi. Millard Brown še izpostavlja, da je uspeh oglaševalske kampanje v veliki meri odvisen od kreativnosti snovalcev, ne glede na način ciljnega usmerjanja.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Southgate, Duncan. Targeting Online Ads: Aim for the Bulls-eye or Focus on Hitting the Target? Dynamiclogic.com, marec 2009

Vir slike: StraightUpSearch

Datum 25.09.2009
Print