Naslov EU: 18 milijonov evrov za ultrahitri mobilni internet

EU bo po 1. januarju 2010 vložila dodatnih 18 milijonov evrov v raziskave za podporo tehnologije LTE-A mobilnih omrežij generacije 4G, piše portal Unije.

Tehnologija LTE-A (Long Term Evolution Advanced) bo omogočila, da bo mobilni internet dosegel do stokrat višje hitrosti od sedanjih omrežij 3G (do 1Gbit/s). To bo med drugim omogočalo uporabnikom, da v celoti izkoristijo storitve, kot sta visokokakovostna televizija ali video na zahtevo.

Trenutno aktualna in najsodobnejša brezžična tehnologija LTE (Long Term Evolution) mobilnim napravam omogoča dostop do spleta s hitrostjo do 100 Mbit/s. Pričakuje se, da bo tehnologija LTE doživela podobno velik uspeh kot standard GSM, ki temelji na skupnem evropskem razvoju in ga danes uporablja 80 % svetovnih mobilnih omrežij.

Tehnologija LTE bo operaterjem omogočila zagotavljanje dostopa večjemu številu uporabnikov ob nižjih cenah. Ker učinkoviteje izkorišča radijski spekter omogoča tudi, da operaterji izkoristijo frekvence, ki so se sprostile ob prehodu z analogne na digitalno televizijo.

Domet signala tehnologije LTE bo večji kot pri sedanji tehnologiji GSM. To bo zmanjšalo število antenskih lokacij in porabo energije, hkrati pa pripomoglo k širjenju širokopasovnega mobilnega interneta v redko poseljena območja in zmanjševanju digitalnega razkoraka.

Tehnologijo LTE preizkušajo na Finskem, v Nemčiji, na Norveškem, v Španiji, na Švedskem in v Veliki Britaniji. Pričakuje se, da bo v prvem polletju 2010 komercialno dostopna na Švedskem in na Norveškem.

 

 

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Europa.eu, 18.8.2009

Vir slike: Blogspot

Datum 26.10.2009
Print