Naslov IPv6 v Sloveniji

Da bi pospešili prehod na internetni protokol IPv6, so pri Apeku objavili priporočilo, ki zainteresiranim omogoča vpogled v razloge za pospešeno uvajanje omenjenega protokola.

Eden od razlogov za prehod na novi protokol je pomanjkanje IPv4 naslovov, ki naj bi jih po izračunih regionalnih internetnih registrarjev zmanjkalo leta 2012, krovni internetni organizaciji IANA pa celo že leta 2011.

Poleg tega, da IPv6 odpravlja pomanjkljivosti starega protokola, pa prinaša tudi nove funkcionalnosti in nove možnosti za vse uporabnike na vseh področjih delovanja.

Protokol IPv6 je sicer standardiziran že več kot 10 let, a zaradi pomanjkanja storitev, aplikacij in končnih naprav, ki bi dvigovale njegovo dodano vrednost, ne dosega množične uporabe. Za vpeljavo protokola primanjkuje tudi strokovnega znanja in finančnih sredstev, saj na trgu trenutno ni potrebnega povpraševanja, ki bi jo pospešilo.

Za uvedbo protokola se močno zavzema tudi Evropska komisija, ki si je leta 2008 zadala, da mora do leta 2010 vsaj 25% evropskih uporabnikov imeti možnost internetnega dostopa prek IPv6, ne da bi občutili razliko v primerjavi s protokolom IPv4.

Slovenija pri uvedbi protokola v primerjavi z drugimi evropskimi državami zaostaja. Med najaktivnejšimi institucijami izstopa ARNES, ki je že pred 8 leti dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov s protokolom IPv6. Najbolj dejavna slovenska organizacija, ki se neprofitno ukvarja z ozaveščanjem, izobraževanjem in svetovanjem pri uvajanju IPv6 pa je Zavod go6.

Omenjeni zavod povezuje člane iz akademsko-raziskovalnega okolja, predstavnike državnih institucij, ponudnikov dostopa, internetnih storitev in multimedije, industrije in sistemskih integratorjev. Zavod go6, katerega član je tudi APEK, v Sloveniji trenutno predstavlja glavno iniciativo za prehod na IPv6.

Priporočilo (pdf, sl) >>

Vir: Apek.si, 11.2.2010

Vir slike: Ipv6 forum

Vir APEK
Datum 20.04.2010
Print