Naslov Tehnološke blagovne znamke najmočnejše

Tehnologija postaja vse pomembnejši del vsakdanjega življenja, kar se odraža tudi na lestvici najmočnejših blagovnih znamk, ki jo je sestavilo podjetje Millward Brown Optimor.

Vrh lestvice 100 najmočnejših blagovnih znamk dominirajo tehnološka podjetja, na celotni lestvici pa kar 17 znamk zastopa tehnološki sektor. Prvo mesto zaseda Google, ki je vreden dobrih 114 milijard ameriških dolarjev. Vrednost drugouvrščene blagovne znamke IBM je ocenjena na 86,4 milijarde dolarjev, kar je 30 % več kot lani.

Sledi znamka Apple, njena vrednost je v primerjavi z letom 2009 narasla za 32 % in presegla 83 milijard dolarjev. Četrti je Microsoft, vrednost te blagovne znamke znaša 76,3 milijarde dolarjev in se glede na leto 2009 ni spremenila.

Uspešen spopad z recesijo

Sto najmočnejših blagovnih znamk se je uspešno spopadlo z gospodarsko krizo, njihova skupna vrednost je letos presegla 2 bilijona dolarjev. V zadnjih petih letih je ta narasla za 40 %, v primerjavi z lanskim letom pa je bila zabeležena 4 % rast.

»Opaziti je nov trend, saj je po prihodu recesije vse več podjetij spoznalo, kako pomembno je v teh razmerah vsaj ohraniti ali celo povečati višino sredstev za utrjevanje blagovne znamke,« meni izvršna direktorica podjetja Millward Brown Optimor.

Mobilne naprave gonilna sila tehnološkega sektorja

Na področju tehnologije mobilnost predstavlja gonilno silo tako pri medpodjetniškem poslovanju (B2B) kot pri poslovanju med podjetji in potrošniki (B2C). Prenosne naprave so se znašle v središču komuniciranja in zabave. Prenosni in namizni računalniki postajajo vse lažji in tanjši, pametni telefoni pa so vse pametnejši.

Med 20 najmočnejših blagovnih znamk tehnološkega sektorja se je letos prvič uvrstilo družabno omrežje Facebook, ki ima več kot 400 milijonov aktivnih uporabnikov, vrednost te znamke pa je ocenjena na 5,5 milijarde dolarjev.

Poročilo (pdf, en) >>

Lestvica 100 najmočnejših blagovnih znamk (pdf, en) >>

Vir: Millwardbrown.com, 28.4.2010

Vir slike: Millwardbrown.com

Datum 06.05.2010
Print