Naslov Uporaba interneta spreminja delovanje institucij

Uporaba interneta bo v prihodnosti dodatno spodbudila spremembe na področju delovanja institucij, saj obstaja vse več zunanjih silnic, ki le-te spodbujajo, naj se razvijajo v skladu z napredkom tehnologije, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

S trditvijo, da bodo inovativne oblike spletnega sodelovanja do leta 2020 pripomogle k večji učinkovitosti in odzivnosti podjetij, neprofitnih organizacij in vladnih agencij, se je strinjalo 72 % strokovnjakov in drugih interesnih skupin na področju tehnologije, ki so sodelovale v raziskavi.

Respondenti so izrazili prepričanje, da se nekatere organizacije na različne načine upirajo spremembam, ki jih spodbuja vse večja prisotnost uporabe spleta. Menijo, da bo napredek pri izkoriščanju spletnih tehnologij daleč najpočasnejši v birokracijah, najhitreje pa naj bi se razvila podjetja.

»Vladne agencije in druge institucije se bodo razvijale počasi in menim, da pred letom 2020 na področju njihovega delovanja ne bo opaznejših sprememb,« meni David M. Berry, predavatelj na welški univerzi Swansea.

»Institucije bodo v osnovi ohranile organizacijske modele iz 20. stoletja, medtem ko bodo s pomočjo spletnih tehnologij izboljšale svojo učinkovitost,« dodaja Fred Hapgood, moderator interesne skupine pri MIT.

Vodja raziskovalnega oddelka pri Googlu Peter Norvig je bolj optimističen in meni, da »so se spremembe v delovanju institucij že začele, kar bo tudi druge institucije prisililo k razvoju, če bodo želele ostati konkurenčne.«

Norvig še dodaja, da represivni režimi ostajajo odprto vprašanje, saj še ni jasno, ali bodo le-ti vendarle skušali konkurirati bolj demokratičnim in odprtim državam ali pa bodo z različnimi prijemi vztrajali pri zaviranju razvoja uporabe interneta.

Severna Koreja je trenutno ena od držav, ki si lahko privoščijo popolno izoliranost od svetovnega spleta. Te države se med drugim sploh ne zavzemajo za izboljšanje njihove zelo nerazvite informacijske infrastrukture, saj jim ustreza, da državljanom v čim večji meri onemogočijo kakršenkoli dostop do spleta.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Anderson, Janna. Rainie, Lee. The Impact of the Internet on Institutions in the Future. Pewinternet.org, 31.3.2010

Vir slike: Idealaunch.com

Datum 17.05.2010
Print