Naslov Bo Generacija Y na družabnih omrežjih še naprej nekritično delila osebne podatke?

Dve tretjini (67 %) vprašanih strokovnjakov se strinjata s trditvijo, da bodo posamezniki, rojeni v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja (generacija Y), na spletnih družabnih omrežjih še naprej razmeroma nekritično delili osebne podatke in na ta način izkoristili družbene, ekonomske in politične priložnosti, ki jih tovrstna omrežja ponujajo, piše Pew Internet.

Slaba tretjina (29 %) respondentov je bila drugačnega mnenja. Ti pričakujejo, da bodo z večjo starostjo in zrelostjo pripadnikov generacije Y sledile nove obveznosti, pa tudi zanimati naj bi jih začele nove in drugačne stvari.

Zato naj bi mladi sčasoma prerasli trenutno navdušenje nad družabnimi omrežji in s tem povezano pripravljenost do nekritičnega razkrivanja osebnih podatkov.

Ameriški publicist Nicholas Carr meni, da vsako od omenjenih mnenj vsebuje nekaj resnice. »Navade ljudi se z leti spreminjajo, kar se bo pokazalo tudi pri generaciji Y. Vseeno pa bodo ti posamezniki na spletu v nekoliko večji meri delili osebne podatke tudi, ko bodo starejši,« dodaja Carr.

V raziskavi organizacije Pew Internet je sodelovalo skoraj 900 strokovnjakov in predstavnikov zainteresiranih strani, njen namen pa je bilo zbrati odgovore o različnih vidikih prihodnosti interneta.

Negativne posledice nekritičnega razkrivanja osebnih podatkov na spletu

Mladina je o tej problematiki vprašala Gorazda Božiča, vodjo slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT). Le-ta meni, da nekritično deljenje osebnih podatkov pri nas ne bo nikoli tako problematično kot v ZDA, že zaradi naše majhnosti.

Vendar pa poudarja, da se zlorabe s tega področja že dogajajo. Največkrat gre za zamere med vrstniki ali v družinskem krogu. Tako so denimo že imeli primere, ko se par razide in užaljeni fant zlorabi geslo za Facebook in v imenu bivše punce objavlja čudne stvari.

"Mladi imajo namreč povsem drugačno percepcijo zasebnosti, češ, kaj pa je to takega," pravi Božič. Posledično so mladi lahko bolj izpostavljeni brskanju po internetni preteklosti. "Cela zgodovina na Facebooku, vse žurke, na katerih so bili, vse čudne situacije, v katerih so se znašli. V primeru politikov se nas bo večina mogoče celo zabavala. V drugih primerih pa nekoliko manj," je še dejal Božič.

Poročilo (pdf, en) >>

Viri:

Vir slike: Thomastalkstech.com, Momlogic.com

Datum 03.08.2010
Print