Naslov Socialna omrežja uporablja 42 % Američanov nad 49 let

Spletna socialna omrežja je v maju 2010 uporabljalo 42 % ameriških uporabnikov interneta nad 49. letom starosti, kar je 20 odstotnih točk več kot aprila 2009, piše Pew Internet.

Po pričakovanjih je uporaba tovrstnih omrežij najbolj razširjena med uporabniki interneta od 18 do 29 let (86 %), sledi starostna skupina od 30 do 49 let (61 %).

Delež uporabnikov socialnih omrežij v segmentu od 50 do 64 let znaša 47 % in je glede na december 2009 beležil največjo rast (11 odstotnih točk). Uporaba socialnih omrežij je najmanj razširjena med uporabniki interneta nad 64. letom starosti (26 %).

Pew Internet je preučil tudi možne razloge za povečano zanimanje za socialne medije med starejšimi odraslimi. Podatki kažejo, da uporabniki socialnih omrežij pogosto vzpostavljajo stike s poznanimi osebami iz preteklosti, kar lahko predstavlja pomemben vir socialne opore za posameznike, ki se bližajo upokojitvi. Socialni mediji tudi pripomorejo k povezovanju med generacijami, denimo med starimi starši in vnuki.

Po drugi strani pa je bilo v preteklih raziskavah ugotovljeno, da se starejši posamezniki pogosteje spopadajo s kroničnimi boleznimi. Prisotnost slednjih pri posameznikih vseh starosti bistveno vpliva na večjo verjetnost sodelovanja v blogih in spletnih diskusijah o zdravju.

Socialna omrežja so najbolj razširjena med tistimi starejšimi odraslimi uporabniki interneta, ki doma uporabljajo širokopasovni dostop. Med starejšimi odraslimi je sicer razmeroma majhen delež tistih, ki imajo širokopasovni dostop do interneta. Vendar pa podatki o slednjih kažejo, da se njihova pogostost uporabe interneta zelo približa pogostosti uporabe med mlajšimi uporabniki s širokopasovnim dostopom.

Medtem ko se vloga e-pošte pri vsakodnevnem komuniciranju med mladimi zmanjšuje na račun socialnih medijev, pa za starejše odrasle še vedno nastopa v vlogi pomembnega orodja. E-pošto uporablja 92 % uporabnikov interneta od 50 do 64 % let in 89 % uporabnikov interneta nad 64. letom starosti.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Madden, Mary. Older Adults and Social Media. Pewinternet.org, 27.8.2010

Vir slike: Picapp.com

Datum 03.09.2010
Print