Naslov E-izobraževanje za gluhe in naglušne

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so predstavili inovativni sistem e-izobraževanja, ki bo gluhim in naglušnim osebam omogočil samostojno vključevanje v proces izobraževanja in iskanja zaposlitve, piše STA.

Spletno učno mesto za gluhe in naglušne so izdelali na mariborskem inštitutu za avtomatiko v okviru evropskega projekta DEAFVOC 2. V brezplačno uporabo so gradivo svečano predali Zavodu za zaposlovanje, Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana in Društvu gluhih in naglušnih Podravja Maribor.

»Gluhi in naglušni so primerjavi z drugimi oblikami invalidnosti pri iskanju zaposlitve celo nekoliko bolj omejeni. Da bi bili na trgu dela bolj uspešni, smo jih opremili s programom, ki jim je najbližji,« pravi Dorotea Verša z Zavoda za zaposlovanje.

Katja Krajnc z Zavoda za gluhe in naglušne v Ljubljani je pojasnila, da je pri gluhih velik problem pismenost, zato je tolmačenje v znakovni jezik toliko bolj pomembno. Po besedah Milana Kotnika z Društva gluhih in naglušnih Podravje, je trenutno v evidenci brezposelnih nekaj več kot 40 članov Društva gluhih in naglušnih Podravja, zato so nasveti, kako najti delo, zelo dobrodošli.

»Spoznali so, kako samostojno napisati prošnjo za zaposlitev, ugotovili so, kakšna je razlika med prijavo in prošnjo za delovno mesto. Tega enostavno prej niso vedeli,« je še pojasnil Milan Kotnik.

Na Zavodu za zaposlovanje bodo sistem integrirali v njihovo spletno stran, v prihodnje pa nameravajo v takšni tehnologiji predstaviti še druge vsebine.

Spletno mesto za gluhe in naglušne >>

Poročilo (pdf, sl) >>

Viri:

Vir slike: Deafvoc.fi

 

Vir STA; RTSiMedia Connection
Datum 05.10.2010
Print