Naslov Facebook uporablja 90% slovenskih uporabnikov interneta, mlajših od 19 let

Povezovanje s pomočjo socialnih medijev je predvsem za mlade vse bolj nepogrešljivo, v študiji ugotavlja Telekom Austria Group. Na to kaže ugotovitev, da med slovenskimi uporabniki interneta do vključno 18. leta starosti najdemo 90% uporabnikov Facebooka.

V Avstriji omenjeno socialno omrežje uporablja 85% uporabnikov interneta v opazovani starostni skupini, na Hrvaškem pa Facebook pokriva praktično vse uporabnike interneta, ki so mlajši od 19 let.

Tretjino slovenskih uporabnikov ne skrbijo morebitne zlorabe zasebnosti

Opazovana skupina uporabnikov interneta meni, da so spletni socialni mediji varni, zato so pripravljeni razmeroma nekritično deliti osebne podatke. Med državami sicer obstajajo določene razlike, vseeno pa dve tretjini (67%) hrvaških uporabnikov nimata zadržkov do objave svojega pravega imena. Precejšnji delež le-teh je pripravljen brez zadržkov deliti tudi osebne fotografije (69%) in e-poštni naslov (63%).

Tretjino slovenskih in avstrijskih uporabnikov interneta ne skrbi nobena oblika morebitne zlorabe zasebnosti, med hrvaškimi uporabniki pa ta delež znaša kar 50%. Na ravni uporabnikov interneta vseh treh držav najdemo dve tretjini tistih, ki jih skrbi možnost, da bi bile vsebine, ki so jih objavili, vzete iz konteksta.

Brez internetne povezave bi se počutili odrezane od sveta

Medmrežje postaja vse bolj nepogrešljiv del vsakdana, zato bi brez dostopa do interneta 50% avstrijskih uporabnikov imelo občutek, da so odrezani od sveta. Med slovenskimi uporabniki ta delež znaša 65%, med hrvaškimi pa 80%.

Raziskava je še pokazala, da se fiksni in mobilni dostop do interneta vse bolj prepletata. Do socialnih medijev prek mobilnega telefona dostopa 30% uporabnikov interneta v Sloveniji in Avstriji, na Hrvaškem pa 40%.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Telekomaustria.com, 2.9.2010

Vir slike: Kliaekspres.com

Datum 22.10.2010
Print