Naslov Nelegalno programsko opremo določeni trgovci tudi zaračunajo

Legalno programsko opremo ponuja 79% malih, srednje velikih in velikih trgovcev s tehničnimi izdelki, kažejo rezultati jesenskega preverjanja skrivnih nakupov organizacije Business Software Alliance.

Povečan delež trgovcev, ki bi namestitev nelegalne programske opreme zaračunali

Med 221 preverjenimi trgovci je bilo 46 tistih, ki so ponudili namestitev nelegalne programske opreme v trgovini ali svetovali kupcu, naj poišče pomoč prijatelja oz. pridobi nelegalne programe prek spleta, kar je za polovico manj kot pri lanskoletnem preverjanju.

Kljub temu se je v primerjavi z lanskoletnim preverjanjem povečal delež tistih, ki so ponudili namestitev nelegalne programske opreme v trgovini in to želeli tudi zaračunati. Letos je bilo takih 5,4%, decembra 2009 pa 4,1%.

Med trgovci, ki bi namestitev nelegalne programske opreme tudi zaračunali, prevladujejo mala in mikro podjetja, saj med njimi tokrat ni bilo nobenega velikega trgovca. Slednji so v več primerih svetovali, naj si kupec sam pri prijatelju ali prek spleta zagotovi takšno opremo.

Pravne posledice lahko zaradi uporabe nelegalne programske opreme doletijo tudi kupce

Namen skrivnih nakupov in preverjanja trgovcev s tehničnimi izdelki je opozarjanje na škodljivost nelegalne programske opreme in pravne posledice. Te lahko zaradi uporabe doletijo tudi kupce.

Ti naj zato ob nakupu preverijo, da je programska oprema originalna in da je k njej priložena vsa pripadajoča dokumentacija in certifikati avtentičnosti ter kot taka tudi opredeljena na računu.

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Bsa.si, 8.11.2010

Vir slike: Spi.org

Vir BSA
Datum 09.11.2010
Print