Naslov 33% ameriških podjetij prejelo okužbo prek socialnih medijev

Socialne medije na delovnem mestu uporablja 77% zaposlenih, kar je pripomoglo k temu, da je okužba z zlonamerno kodo od tam izvirala v primeru 33% podjetij. Tako so pokazali rezultati prve raziskave podjetja Panda Security o tveganjih na socialnih medijih, ki je vključevala 315 malih in srednje velikih podjetij v ZDA.

Med podjetji, ki so prek socialnih medijev prejela okužbo z zlonamerno kodo, je bilo 35% tistih, ki so zaradi tega utrpela finančno škodo. V tretjini primerov je ta škoda presegala 5.000 ameriških dolarjev.

Mala in srednje velika podjetja zato postajajo zaskrbljena nad potencialnimi nevarnostmi, ki spremljajo uporabo socialnim medijev. Najbolj jih poleg varstva zasebnosti skrbi možnost finančne izgube (74%), sledijo okužbe z zlonamerno kodo (69%), izguba produktivnosti (60%), vpliv na poslovni ugled (50%) in težave na področju učinkovitosti delovanja omrežij (29%).

Prednosti socialnih medijev odtehtajo tveganja?

Podjetja se kljub naštetim tveganjem odločajo, da bodo izkoristila prednosti, ki jih ponujajo socialni mediji. Kar 78% ameriških podjetij si s tovrstnimi mediji pomaga pri tržnem raziskovanju, spremljanju tekmecev, izboljšavah storitev za stranke, odnosih z javnostmi, trženju in ustvarjanju prihodkov.

57% podjetij je uvedlo posebne politike za zmanjšanje tveganj, povezanih z uporabo socialnih medijev. Znotraj teh podjetij je 81% tistih, ki so implementaciji teh politik dodelila poseben kader.

Slabi dve tretjini (64%) podjetij ima posebne programe za izobraževanje zaposlenih o prednostih in tveganjih uporabe socialnih medijev. Skoraj toliko (62%) podjetij ne dovoli zaposlenim, da bi tovrstne medije uporabljali v zasebne namene.

Zaposleni v malih in srednje velikih podjetjih najpogosteje uporabljajo socialno omrežje Facebook (69,3%). Sledijo mikroblogersko omrežje Twitter (44,4%), video platforma YouTube (32%) in poslovno usmerjeno socialno omrežje LinkedIn (22,9%).

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Pandasecurity.com, 30.9.2010

Vir slike: Comtrec.com

Datum 11.11.2010
Print