Naslov Okužbo z zlonamernim programjem beležilo 49 % MSP v Evropi

Leta 2010 je okužbo z zlonamernim programjem beležilo 49% podjetij v Evropi, 34% podjetij v ZDA in Kanadi, ter 65% podjetij v Latinski Ameriki, ugotavlja Panda Security v letošnji raziskavi, ki je obsegala skoraj 10.500 malih in srednje velikih podjetij (MSP).

Med evropskimi podjetji, ki so se letos soočila z eno od okužb, je bilo približno polovico tistih, ki so beležila okužbo z računalniškim virusom. Približno vsako šesto podjetje je poročalo o izkušnjah tako z vohunskim programjem kot z neželenimi vsebinami.

Globalno gledano je okužbo z zlonamernim programjem letos beležilo 52% MSP po svetu. Pri tem je zaznati vse večje število okužb, ki so se razširile z uporabo USB naprav. Med omenjenimi podjetji je bilo 27% takih, ki so se okužila na takšen način.

Raziskave med drugim kažejo, da je 25% novih računalniških črvov ustvarjenih z namenom, da se širijo s pomočjo USB naprav. To je med drugim tudi posledica dejstva, da med USB naprave, ki so sposobne shranjevati podatke, ne spadajo le podatkovni ključi, pač pa tudi digitalni fotoaparati, mobilni telefoni, MP3 ali MP4 predvajalniki ipd.

Učinki okužb z zlonamernim programjem niso zanemarljivi, saj imajo za podjetja pomembne posledice. Med evropskimi MSP, ki so beležila okužbo, je bilo nekaj več kot 30% tistih, ki so poročala o izgubi produktivnosti, in nekaj več kot 20% takih, ki so beležila izgubo podatkov ali informacij.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Pandasecurity.com, 30.9.2010

Vir slike: Sbn.co.th

Datum 18.11.2010
Print