Naslov 84% državljanov EU želi biti obveščenih ob kršitvi zaupnosti osebnih podatkov

Večina (84%) državljanov EU bi želela biti obveščena v primeru, da bi prišlo do izgube, kraje ali kakršne koli spremembe njihovih osebnih podatkov, ki se hranijo v podatkovnih bazah, so pokazali rezultati raziskave Eurobarometer, ki je zajela 27.000 gospodinjstev na območju EU in je bila izvedena v novembru ter decembru 2009.

To je za 6 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leta 2006, kar nakazuje, da državljani zaupnosti osebnih podatkov pripisujejo vse večji pomen. Podrobnejši pregled rezultatov za leto 2009 razkrije, da je med državljani EU 70% tistih, ki bi želeli biti o kršitvi zaupnosti osebnih podatkov obveščeni v vsakem primeru, in 14% tistih, ki bi želeli biti obveščeni samo v primeru, če bi takšna kršitev pomenila večje tveganje za nastanek finančne škode.

Delež oseb, ki bi želele biti obveščene o kršitvi zaupnosti osebnih podatkov, je največji v Grčiji (94%), na Cipru (93%), Švedskem (93%), v Luksemburgu (92%) in na Nizozemskem (92%). Ta delež v Sloveniji znaša 77%, kar je za 6 odstotnih točk pod povprečjem EU27 (84%). V primerjavi z našo državo, so v raziskavi manjši delež zabeležili v Bolgariji (76%), Romuniji (73%) in Litvi (69%).

45% državljanov EU zaskrbljenih glede morebitne zlorabe osebnih podatkov na socialnih omrežjih

Da jih skrbi morebitna zloraba osebnih podatkov na spletnih socialnih omrežjih, je dejalo 45% državljanov EU. Skoraj toliko (44%) vprašanih pa glede tega ni zaskrbljenih, preostalih 11% respondentov pa se pri tem vprašanju ni opredelilo.

V splošnem je delež posameznikov, ki so zaskrbljeni glede morebitne zlorabe osebnih podatkov na socialnih omrežjih, večji med državljani članic EU15 (47%) kot pa med državljani dvanajstih novih članic (38%).

Poročilo (pdf, en) >>

Viri: Europa.eu, oktober 2010

Vir slike: Defrance.co.uk

Datum 29.11.2010
Print