Naslov V lanskem decembru 81,7% sporočil z neželenimi vsebinami

Delež sporočil z neželenimi vsebinami je proti koncu lanskega leta pričel upadati, najbolj izrazit pa je ta trend postal med novoletnimi prazniki, v poročilu ugotavlja Symantec.

Neželene vsebine so v decembru 2010 predstavljale 81,7% vseh sporočil, še novembra pa je ta delež znašal 84,3%. Symantec je 27. decembra 2010 zabeležil 71% delež sporočil z neželenimi vsebinami, kar je najnižja vrednost v zadnjih nekaj letih.

Decembra 2010 je največ (29%) sporočil z neželenimi vsebinami izviralo iz ZDA. Sledijo Nizozemska (5%), Indija (5%), Rusija (4%), Brazilija (4%) in Združeno kraljestvo (4%).

Novi napadi z ribarjenjem na socialnih medijih

Spletni goljufi se nenehno poslužujejo novih prijemov, kako uporabnike prelisičiti in od teh pridobiti njihove osebne podatke. Symantec na socialnih omrežjih pogosto opaža poskuse prevar s pomočjo lažne pornografije.

V enem od primerov so goljufi razposlali sporočila, da je socialno omrežje uvedlo novo storitev z vsebinami za odrasle, ki omogoča dostop do video posnetkov znanih škandalov, posnetih s pomočjo skritih kamer.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Symantec.com, januar 2011

Vir slike: Aplus.net

Datum 28.01.2011
Print