Naslov Proti sovražnosti na spletu se lahko učinkovito borimo le z osveščanjem in izobraževanjem

Ključna je preventiva: izobraževanje in osveščanje javnosti, vzgoja otrok o etičnem in moralnem vedenju na spletu. Represija, kaznovanje in pravno urejanje ne more biti rešitev in omejuje le tisto, kar je res kaznivo in protiustavno dejanje. Internet kot komunikacijsko orodje je treba uporabljati preudarno in po pameti, saj kakršnakoli sovražnost ruši družbo in posameznika, je poudaril vrhovni državni tožilec Aleš Butala na okrogli mizi o etičnem obnašanju na internetu.

Okroglo mizo je kot enega izmed dogodkov v okviru mednarodnega  dne varne rabe interneta na Fakulteti za družbene vede organiziral Center za varnejši internet, v katerem delujejo točka osveščanja o varni uporabi interneta SAFE-SI, prijavna točka sovražnega govora in otroške pornografije na spletu SPLETNO OKO, ter telefon za otroke in starše NASVET ZA NET(080 80 22).

Prizadevanja Centra za varnejši internet v smeri osveščanja javnosti o problematiki etičnega in odgovornega vedenja na spletu je podprl tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je v video nagovoru udeležencev okrogle mize izpostavil, da se internet kot sicer dobrodošla in koristna tehnologija izrazito izmika pravnemu urejanju. Ker je malo pravnih pravil in bo v bodoče tako verjetno tudi ostalo, je predsednik še posebej poudaril pomembnost postavljanja in razvijanja etičnih meril in standardov v virtualnem okolju.

Predstavnik generacije mladih v okrogli mizi Luka Ivartnik, dijak iz Gimnazije Vič, je opozoril, naj ne spregledamo pravega vzroka problema, ki po njegov mnenju nikakor ni v internetu temveč v družbi. Internet je le odslikava družbe. »Vanj so vtkani problemi družbe in zaradi teh problemov je tudi internet, kakršen je, « je povedal.

Na osnovi razprave udeležencev okrogle mize lahko povzamemo tudi devet priporočil za etično in odgovorno obnašanje na spletu:

  • Za svoja dejanja na internetu prevzemi odgovornost in pod pretvezo anonimnosti ne širi sovraštva.
  • Pravica do svobode govora se konča tam, kjer se začnejo pravice drugih. Zato se je potrebno pri obnašanju na spletu držati pravila »Ne počni drugim, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi«.
  • Zavedaj se, da pravica do objave mnenja na medijskih portalih ni absolutna. Vsak medijski portal lahko sam določi pravila za objavo komentarjev, po katerih presoja, kaj bo objavil in česa ne.
  • Upoštevaj pravila komentiranja, ki jih določajo portali, blogi in forumi.
  • Zavedaj se, da je virtualen svet odslikava realnega sveta. Kar je kaznivo in neprimerno v realnem svetu, je tudi na internetu.
  • Internet naj ne bo mesto za sproščanje frustracij.
  • Kar je zapisano v zakonih, je minimum primernega obnašanja na internetu; tako v družbi kot na spletu je potrebno upoštevati tudi etična in moralna načela.
  • Ne toleriraj sovražnega in neprimernega govora – prijavi ga moderatorju spletne strani, Spletnemu očesu ali policiji in tožilstvu.
  • V družbi je potrebno z osveščanjem, informiranjem in izobraževanjem vzpostaviti višji nivo komuniciranja na internetu.  Za dosego tega cilja je ključna vloga staršev, učiteljev, šole in medijev.

 

Poročilo (pdf, sl) >>

Datum 03.02.2011
Print