Naslov Aktivnosti v februarju - mesecu varne rabe interneta

 

Aktivnosti po slovenskih šolah (1.2.2011 - 28.2.2011)

Aktivnosti in izobraževanja učencev in staršev bodo v februarju potekale na skoraj tretjini slovenskih osnovnih šol! Povabilu, ki smo ga v SAFE-SI poslali šolam, naj sodelujejo pri letošnjem Dnevu varne rabe interneta se je namreč odzvalo več kot 185 učiteljev iz 160 slovenskih šol, osnovnih in srednjih, ter vzgojnih zavodov. Aktivnosti po šolah sta podprla tudi Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za šolstvo prek svojega projekta Ešolstvo.

Šole so se registrirale in s pomočjo paketa delavnic, gradiv, videov, ki smo jim ga poslali, bodo samostojno izvajale različne aktivnosti na temo varne rabe interneta v obliki razrednih ur, tehniških dnevov, kulturnih dnevov in podobnih dejavnosti za učence ali starše.

Šole, ki sodelujejo v letošnjem mesecu varne rabe interneta, so prikazane na spodnjem interaktivnem zemljevidu:

Tudi sicer bomo SAFE-SI in podporniki (eŠolstvo, Microsoft itn.) v februarju izvedli več delavnic za otroke in predavanj za starše po Sloveniji.

 

Video in video vodiči

Center za varnejši internet SAFE-SI je ob tej priložnosti pripravil tudi nove videe in video vodiče za osveščanje in pomoč staršem in otrokom pri varni uporabi spleta. Poiščite jih v Video kotičku na spletni strani safe.si:

 

9 risank za otroke o varni rabi interneta

16. februarja 2011 bo na Fakulteti za družbene vede ob 11.00 novinarska konferenca, kjer bodo javnosti prvič predstavljene in predvajane nove risanke za otroke o tem, kako se varno obnašati na spletu. Devet risank projekta Ovce.sk je namenjenih preventivnim in izobraževalnim aktivnostim za mlajše otroke in njihove učitelje/vzgojitelje. Paketi z risankami, pripadajočimi aktivnostmi in metodološkim vodičem za učitelje bodo poslani na vse slovenske osnovne šole in v vrtce. Na novinarski konferenci bodo predstavljeni tudi novi rezultati in poročilo raziskave Mladi na netu.

 

Promocijski in izobraževalni paketi

Safe-si je v sodelovanju z novim projektom Arnesa »Varni na internetu« pripravil zanimiv paket zobne ščetke in zobne paste, s katerim bomo osveščali uporabnike spleta naj na svoje geslo pazijo kot na svojo zobno ščetko: naj ga ne delijo z drugimi, naj ga pazljivo izberejo in ga redno menjajo. Z zobno pasto pa želimo ljudi spomniti, da je z objavo na internetu kot z zobno pasto v tubi, ko jo enkrat iztisnemo ven, jo je težko spraviti nazaj. 10.000 paketov bodo mladi in stari uporabniki spleta prejeli na različnih dogodkih, delavnicah, predavanjih.

 

Nov projekt o tehnični zaščiti na internetu

9. februarja 2011 je pričela delovati nova spletna stran o tehničnih vidikih zaščite pri uporabi interneta za podjetnike in posameznike. Projekt koordinirajo na Arnesu, financira pa ga Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

 

Evropske aktivnosti

Mednarodna spletna skupnost vseh sodelujočih ob dnevu varne rabe interneta 2011. Poglejte, kaj se bo po različnih državah dogajalo na temo varne uporabe spleta. Video evropske mreže INSAFE »Ne se hecat, internet je več kot igra«, ki je prirejen tudi v slovenščino, si lahko ogledate na naši spletni strani safe.si.

 

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: Safe.si, februar 2011

Datum 10.02.2011
Print