Naslov Med hendikepiranimi v ZDA podpovprečno število uporabnikov interneta

V ZDA internet uporablja 54% hendikepiranih oseb, medtem ko ta delež med osebami, ki niso hendikepirane, znaša 81%, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

Pri tem je potrebno izpostaviti, da se razmeroma velik delež hendikepiranih uvršča v segmente, za katere je značilna nižja stopnja uporabe interneta. Gre za posameznike, ki so starejši, manj izobraženi imajo nižje dohodke. Po drugi strani pa je uporaba interneta zelo razširjena predvsem med osebami, ki so mlajše, izobražene in imajo višje dohodke.

Vendar pa Pew Internet ugotavlja, da je uporaba interneta med hendikepiranimi podpovprečna tudi v primeru, da podatke kontroliramo po relevantnih demografskih spremenljivkah.

Razlike obstajajo tudi med tistimi, ki uporabljajo internet. Širokopasovni dostop uporablja 41% hendikepiranih uporabnikov interneta in 69% uporabnikov interneta, ki niso hendikepirani.

Pretekle raziskave organizacije Pew Internet so pokazale, da 43% Američanov meni, da se posamezniki brez širokopasovnega dostopa nahajajo v manj ugodnem položaju  primeru iskanja zaposlitve ali pridobivanja dodatnih veščin. Približno tretjina (34%) jih meni, da so ti posamezniki prikrajšani na področju iskanja zdravstvenih informacij.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Fox, Susannah. Report: Health, Digital Divide Americans living with disability and their technology profile. Pewinternet.org, 21.1.2011

Vir slike: Wordpress

Datum 15.02.2011
Print