Naslov V politiko vpletenih 35% ameriških uporabnikov socialnih omrežij

V letu 2010 je 35% ameriških uporabnikov socialnih omrežij le-te uporabljajo za sodelovanje v političnem procesu, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

V lanske kongresne volitve je bilo prek Facebooka, MySpace-a ali Twitterja vpletenih 22% ameriških polnoletnih uporabnikov interneta. Kako so glasovali njihovi prijatelji, je prek omenjenih omrežij izvedelo 11% uporabnikov interneta.

Informacije o kampanji ali posameznih kandidatih je prek teh omrežij spremljalo 9% uporabnikov interneta, za odstotno točko manj uporabnikov pa je objavljalo politične vsebine.

Če je bilo v času predsedniških volitev leta 2008 med podporniki demokratov več tistih, ki so bili v politiko vpleteni prek socialnih omrežij, pa v času lanskih kongresnih volitev med pristaši obeh taborov praktično ni bilo opaziti razlik na področju rabe socialnih omrežij v politične namene.

Uporaba socialnih omrežij v ZDA najhitreje narašča med posamezniki, ki so stari 50 let ali več. Zato ne preseneča podatek, da je lani v političnem procesu sodelovalo 33% uporabnikov socialnih omrežij navedene starosti. To je več kot v starostni skupini 30-49 let (29%) in manj kot v segmentu 18-29 let (42%).

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Smith, Aaron. 22% of online Americans used social networking or Twitter for politics in 2010 campaign. Pewinternet.org, 27.1.2011

Vir slike: Politicsunder30.org

Datum 24.02.2011
Print