Naslov Skoraj polovica mladih najstnikov svoj pravi jaz lažje izraža online

Skoraj polovica evropskih otrok, starih od 11 do 16 let, se strinja, da lažje izražajo svoji pravi jaz na internetu kot pa, ko se z ljudmi srečujejo v živo, kaže novo poročilo projekta EU Kids Online.

Da omenjena trditev zelo drži, je dejalo 12% anketiranih, da le-ta delno drži, pa je dejalo 37% najstnikov. Za tiste mlade, ki so rekli, da zelo drži, da lažje izražajo svoj pravi jaz na internetu, je tudi bolj verjetno, da imajo v resničnem življenju težave s prijateljstvi, torej jim internet verjetno nudi sredstvo za pobeg ali kompenzacijo.

Za te mlade velja tudi, da na internetu pogosteje tvegajo, npr. pošiljajo osebne podatke ljudem, ki jih niso srečali v živo, ali pa se pretvarjajo, da so nekdo drug.  Raziskovalci sicer pojasnjujejo, da je eksperimentiranje z identiteto del adolescence, zato je možno, da ti najstniki zgolj uživajo v prednostih online komunikacije, saj se je o nekaterih rečeh lažje pogovarjati prek interneta.

Vendar za otroke, ki pravijo, da zelo drži, da lažje izražajo svoj pravi jaz online, ali za tiste, ki imajo online težave s svojimi sovrstniki, je zelo pomembno, da se z njimi pogovori o tem, kako in zakaj komunicirati online, da se zagotovijo varnejše prakse.

Rezultati raziskave so še pokazali, da se skoraj polovica anketiranih mladih (45%) na internetu pogovarja o drugih rečeh kot pa, ko se pogovarjajo z ljudmi v živo, tretjina (32%) pa se jih pogovarja o osebnih zadevah, o katerih se v živo ne. To pomeni, da je za najstnike komuniciranje preko interneta pogosto manj neprijetno kot pa komuniciranje v živo.

Doc. dr. Bojana Lobe, vodja EU Kids Online v Sloveniji, pravi: »Te ugotovitve so povsem v skladu z spoznanji, ki že nekaj časa krožijo v krogu raziskovalcev interneta. Tako kot odrasli, tudi otroci in mladi lažje odvržejo nelagodje in zadržke ter se podajo v odkrito komunikacijo.«

»To, kot vse ostale reči na internetu, ima svoje slabe in dobre lastnosti. Ena dobrih je gotovo ta, da jim to omogoča nadzorovati samopodobo, ki je morda za odtenek bolj pozitivna, kot bi sicer bila. Vemo, da imajo ravno mladi pogosto probleme s samopodobo,« dodaja.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Lse.ac.uk, 8.2.2011

Vir slike: EU Kids Online

Datum 02.03.2011
Print