Naslov 18% uporabnikov na internetu išče druge s podobnimi obolenji

V ZDA je 18% uporabnikov interneta na medmrežju že iskalo posameznike, ki se soočajo s podobnimi obolenji in zdravstvenimi težavami, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

Ta delež je še večji med uporabniki interneta s kroničnimi boleznimi (23%). Med uporabniki brez kroničnih bolezni je 15% takih, ki so že iskali druge s podobnimi zdravstvenimi težavami.

Delež tistih, ki iščejo slednje, je nadpovprečen še v nekaterih drugih ciljnih skupinah internetnih uporabnikov, kot so posamezniki, ki skrbijo za bližnjega (26%), ljudje, ki se jim je telesno zdravje v preteklosti močno spremenilo (24%) in osebe, ki so se v zadnjem letu soočale z resnimi zdravstvenimi težavami (23%).

Internet za iskanje zdravstvenih informacij sicer uporablja 80% ameriških uporabnikov interneta. Med internetnimi aktivnostmi ljudi s kroničnimi obolenji izstopata bloganje in sodelovanje v spletnih razpravah o zdravju.

Tudi srečanja v živo

Podatki raziskave kažejo, da se med uporabniki interneta, ki se soočajo s podobnimi obolenji in zdravstvenimi težavami, kljub velikim razdaljam pogosto vzpostavijo močne vezi.

Ena od anketiranih uporabnic, ki je zbolela zaradi redke bolezni, se odločila tudi za srečanje v živo z osebo s podobnimi težavami, ki jo je spoznala na internetu. Srečanje ocenjuje kot zelo pozitivno, saj je s to osebo pričela komunicirati bolj pogosto, poleg tega pa je srečanje pripomoglo k širjenju njene mreže poznanstev.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Fox, Susannah. Peer-to-peer Healthcare. Pewinternet.org, 28.2.2011

Vir slike: Mydochub.com

Datum 16.03.2011
Print