Naslov Prek interneta v politiko vpletenih 54% Američanov

V političnem procesu lanskih ameriških kongresnih volitev je s pomočjo interneta sodelovalo 54% polnoletnih Američanov oz. 73% polnoletnih ameriških uporabnikov interneta, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

Z namenom dostopa do novic o politiki je svetovni splet v lanskem letu uporabljalo 58% ameriških uporabnikov interneta. Da je svetovni splet v primerjavi s tradicionalnimi mediji glavni vir novic s tega področja, je dejalo 32% uporabnikov interneta.

Dobra polovica (53%) uporabnikov interneta je splet izkoristila za vsaj eno izmed desetih merjenih specifičnih političnih aktivnosti, kot sta ogled videov in deljenje političnih vsebin z drugimi. Dobra petina (22%) uporabnikov interneta je za  sodelovanje v političnem procesu uporabila socialna omrežja.

V celoti gledano je uporaba spleta za spremljanje politike v primerjavi  z letom 2006 močno narasla, saj je takrat splet v te namene uporabljalo 31% polnoletnih Američanov. Teh podatkov sicer ni možno neposredno primerjati z najnovejšimi, saj so raziskovalci leta 2006 spletne aktivnosti na področju politične participacije definirali z nekoliko drugačno metodologijo.

Vseeno obstajajo različni vidiki uporabe spleta, kjer je zaznati precejšnje spremembe. Eden izmed primerov so spletni videi s politično vsebino; slednje si je leta 2010 ogledalo 31% ameriških uporabnikov interneta, v letu 2006 pa 19%.

Ameriški uporabniki vlogo interneta pri sodelovanju v političnem procesu v splošnem vidijo kot pozitivno. 61% anketiranih uporabnikov je dejalo, da internet v primerjavi s tradicionalnimi mediji ljudem nudi širši vpogled v politično dogajanje. Dobra polovica (54%) uporabnikov meni, da internet olajša povezovanje z ljudmi, ki imajo podobna politična stališča.

Po drugi strani pa večja količina informacij od uporabnikov zahteva temeljitejši razmislek pri izbiri stališča. Dobra polovica (56%) uporabnikov je namreč dejala, da pri političnih vsebinah na internetu ponavadi težko presodijo, kaj je resnično in kaj ne.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Smith, Aaron. The Internet and Campaign 2010. Pewinternet.org, 17.3.2011

Vir slike: Idealaunch.com

Datum 04.04.2011
Print