Naslov Wikipedia želi doseči 25% žensk med pisci vsebin do 2015

Wikipedia je na voljo v 279 različnih jezikih, samo v angleščini pa obiskovalcem nudi več kot 3,6 milijona člankov. Raziskava, ki so jo izvedli med obiskovalci in pisci prispevkov, je pokazala, da starost povprečnega uporabnika Wikipedie znaša 25,2 let, polovica uporabnikov pa je mlajših od 22 let. Tisti, ki vsebine samo berejo, so v povprečju stari slabih 25 let, medtem ko je povprečni pisec star dobrih 26 let.

Med soustvarjalci vsebin le 13% žensk

Rezultati ankete kažejo, da med uporabniki Wikipedie obstajajo izrazite razlike med spoloma. Med tistimi, ki vsebine le berejo, najdemo 69% moških in 31% žensk. Še večje razlike opazimo med pisci vsebin – 87% moških in 13% žensk.

Sue Gardner, izvršna direktorica fundacije Wikimedia, je v intervjuju za ameriški časnik New York Times dejala, da je njihov cilj delež žensk med pisci prispevkov do leta 2015 povečati na 25%. To bi pri fundaciji radi uresničili predvsem zaradi doseganja čimbolj kvalitetnega in uravnoteženega nabora vsebin. Ker posamezniki, ki soustvarjajo Wikipedio, niso strokovnjaki, lahko vsakdo prispeva le tisto, o čemer nekaj ve.

Ker ženske zanimajo drugačne stvari kot moške, tudi sodelujejo pri ustvarjanju člankov z drugačnimi vsebinami. Za ponazoritev so pri fundaciji primerjali članke na temo dveh priljubljenih serij televizijskega programa HBO. V primeru Sopranovih je bilo moč zaslediti obsežne članke o vsaki izmed epizod, medtem ko je bila posamezna epizoda serije Seks v mestu navadno opisana le z dvema do tremi stavki.

Pisci vsebin predvsem želijo svoje znanje deliti z drugimi

Vsak respondent je navedel tudi do 4 razloge, zakaj prispeva vsebine. Največ (skoraj 73%) vprašanih je izbralo trditev, da želijo svoje znanje deliti z drugimi. Popravljanje napak, ki jih opazijo v besedilih, je označilo 69% anketiranih soustvarjalcev spletne enciklopedije.

Da bi morale biti informacije brezplačno dostopne vsem, je navedlo skoraj 38% vprašanih. Po drugi strani je odgovor "služenje denarja" izbralo manj kot pol odstotka anketiranih.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Wikipediasurvey.org, Wikipedia.org in Nytimes.com.

Vir slike: Wikimedia

 

 

Vir The New York sThe New York sThe New York sThe New York sThe New York s
Datum 11.05.2011
ViriTuji viri
Print