Naslov Zanimivi izdelki nagrajencev SAFE-SI natečaja

V četrtek, 12. maja, se je na prireditvi v ljubljanskem Koloseju odvijala podelitev nagrad zmagovalcem v letošnjem SAFE-SI natečaju za osnovne šole. Ob tem je SAFE-SI 150 povabljenim osnovnošolcem in učiteljem pripravil zanimiv dogodek:

  • Kino predvajanje izobraževalnih risank o varni rabi interneta in varovanju osebnih podatkov OVCE.SK, ki so navdušile občinstvo.
  • Pogovor z ustvarjalci risank: reperjem Trkajem, ki je posodil slovenski glas likom v risankah, iz Slovaške pa sta prišla pisec scenarijev Miroslav Drobný in režiser risank Jaroslav Baran, ki sta otrokom razložila, zakaj traja kar dve leti, da nastane devet 3-minutnih risank – za eno risanko je namreč potrebno ročno narisati kar 5000 risb.
  • Pogovor o varni rabi interneta in rap koncert v izvedbi Trkaja. Trkaj je občinstvu odrapal svoje hite in pesem Ni več tko, v kateri opozarja na pomembnost ohranjanja pristnih prijateljstev ter druženja v živo in ne le prek MSN, kjer je ljubezen kratka kot RTM.

Dogodek so prek videokonference, ki jo je omogočil Arnes, spremljale tudi druge slovenske šole.

Ogromno kreativnih, zanimivih in uporabnih izdelkov

V SAFE-SI natečaju je letos sodelovalo 60 šol, 100 učiteljev in 700 učencev, ki so ustvarili 400 kreativnih in zanimivih izdelkov (risbic, pesmi, zgodb, stripov, videov). Teme natečaja so bile seveda povezane z varno in odgovorno rabo interneta in mobilnih telefonov: od razkrivanja osebnih podatkov, spletnega druženja, družabnih omrežij do uporabe mobilnikov v prostem času itn.

Natečaj je bil razdeljen na tri kategorije: učenci prve triade so ustvarjali različne izdelke, risbe, pesmi, učenci druge triade so izdelovali stripe, medtem ko so učenci tretje triade snemali 3-minutne videe. Nagrajene izdelke si oglejte na spodnjih povezavah.

I. triada

1. mesto: plakat Poznam mobi bonton (OŠ Neznanih talcev Dravograd)

2. mesto: plakat Pasti igranja računalniških in spletnih iger (OŠ Franceta Bevka Ljubljana)

3. mesto: zgodba Računalnik (OŠ Benedikt)

II. triada

1. mesto: strip Računalnik ali prijateljica? (OŠ Mladika)

2. mesto: strip Odvisnost od igranja računalniških in spletnih iger (OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica)

3.  mesto: strip Pes > računalnik (OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert) in strip Preizkušnja (OŠ Loka Črnomelj)

III. triada

1. mesto: video Fejsbukovec (OŠ Tabor Logatec)

2. mesto: video Spletno druženje (OŠ Šturje Ajdovščina)

3. mesto: video Nevarna uporaba osebnih fotografij na Facebooku (OŠ Grad) in video Odvisnost od mobilnih telefonov (OŠ Polzela)   

Glavni namen tekmovanja je spodbuditi kreativen in poglobljen razmislek otrok in mladine o tem, kako jim internet in druge informacijske tehnologije oblikujejo vsakdanje življenje in hkrati v šolah sprožiti pogovor in učenje o varnem in odgovornem načinu rabe novih tehnologij.

Evropska nagrada

V okviru SAFE-SI natečaja je bil izbran tudi nominiranec za Evropsko nagrado odličnosti za otrokom prijazne spletne vsebine, ki jo 14 državah po Evropi organizira Evropska komisija v sodelovanju s Centri za varnejši internet. Slovenski nacionalni zmagovalec v kategoriji mladih je kratki film Okužba, ki so ga pripravili učenci Osnovne šole Naklo. 

Ostali nominiranci iz Evrope >>

Več informacij o evropskem razpisu >>

O Ovcah

Cilj projekta Ovce.sk je osveščanje mlajših otrok, kako varno uporabljati nove tehnologije in kako ščititi svojo zasebnost in podatke na spletu. V ta namen je bilo pripravljenih:

1.    Devet risank:

2.    Metodološki vodič za uporabo risank za učitelje, vzgojitelje, mentorje

3.    Spletna stran z risankami, interaktivnimi kvizi, igrami, pobarvankami, mobilnimi melodijami, ozadji, ohranjevalniki zaslona, slovarčkom kratic itd.

V vsaki zgodbi/risanki je nek zaplet povezan z neodgovorno rabo interneta, ki preko klasične oblike zgodbe o boju med dobrim in zlim otrokom približajo posamezne nevarnosti v virtualnem prostoru. Risanke temeljijo na pomenski simboliki ovce kot živali, ki slepo sledi, ne razmišlja z lastno glavo, gre kamor gre čreda. Kar je na internetu in v povezavi z razkrivanjem osebnih podatkov nespametno obnašanje, ki nam lahko povzroči probleme.

Projekt koordinira slovaška organizacija eSlovensko, v Sloveniji ga izvajamo na Fakulteti za družbene vede, tretji partner je avstrijski inštitut za aplicirano telekomunikacijo OIAT, ki je financiran s strani Evropske komisije program Temeljne pravice in državljanstvo.

Poročilo (pdf, sl) >>

Vir: SAFE-SI

 

 

Datum 16.05.2011
Print