Naslov Nelegalna programska oprema v Sloveniji vredna 47 milijonov USD

Tržna vrednost nelegalnih namestitev programske opreme je v preteklem letu v Sloveniji znašala 47 milijonov ameriških dolarjev, saj je bilo 47 odstotkov nameščene programske opreme piratske, kažejo rezultati globalne raziskave piratstva programske opreme, ki jo je izvedla organizacija BSA v sodelovanju z analitsko hišo IDC.

Globalna vrednost nelegalne programske opreme skoraj 2-krat večja kot leta 2003

Tržna vrednost nelegalne programske opreme v srednji in vzhodni Evropi znaša 5,5 milijarde ameriških dolarjev. Na globalni ravni je vrednost takšne programske opreme narasla na rekordnih 59 milijard dolarjev - skoraj dvakrat več kot ob prvi takšni raziskavi, ki je bila opravljena leta 2003.

Polovica od 116 analiziranih držav in regij je imela leta 2010 62% ali višjo stopnjo piratstva, svetovno povprečje pa je 42%. Gospodarstva v razvoju so postala gonilna sila piratstva programske opreme, saj je stopnja piratstva v teh državah 2,5-krat višja kot v razvitem svetu, tržna vrednost piratske programske opreme (31,9 milijarde dolarjev) v teh krajih pa predstavlja več kot polovico globalne vrednosti.

Javno mnenje naklonjeno zaščiti pravic intelektualne lastnine

Raziskava javnega mnenja je pokazala močno podporo zaščiti pravic intelektualne lastnine, saj se sedem od desetih vprašanih strinja, da morajo biti izumitelji za svoje delo plačani, s čimer se spodbuja tehnološki razvoj.

59% vprašanih je odgovorilo, da zaščita intelektualne lastnine prinaša koristi lokalnemu gospodarstvu, medtem ko 61% respondentov meni, da se z zaščito intelektualne lastnine ustvarjajo delovna mesta.

Preseneča dejstvo, da je bila največja podpora zaščiti pravic intelektualne lastnine izražena na trgih, na katerih je stopnja piratstva najvišja. Med izsledki raziskave je zaznati tudi zelo razširjeno zavedanje, da je legalna programska oprema boljša od nelegalne, saj je po mnenju uporabnikov varnejša in zanesljivejša.

Težava je tudi v tem, da mnogi uporabniki osebnih računalnikov nimajo ustreznega znanja oz. so premalo ozaveščeni, da bi ločili med legalnim in nelegalnim početjem, kot je uporaba programske opreme z eno samo kupljeno licenco na več različnih računalnikih ali nalaganje programov z omrežij za izmenjavo datotek P2P.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: BSA.org, maj 2011.

 

Vir slike: Swlocalization.com

 

 

Vir BSA
Datum 19.05.2011
ViriTuji viri
Print