Naslov V ZDA 7,5 milijona uporabnikov Facebooka mlajših od 13 let

Med 20 milijoni mladoletnikov v ZDA, ki so v zadnjem letu aktivno uporabljali Facebook, najdemo 7,5 milijona otrok, mlajših od 13 let, v raziskavi State of the Net ugotavlja Consumer Reports. Med temi je več kot 5 milijonov otrok, ki so stari 10 let ali manj.

Rezultati raziskave so pokazali, da je uporaba Facebooka pri teh otrocih v veliki meri nenadzorovana s strani staršev. To jih še dodatno izpostavlja resnim nevarnostim, kot so zlonamerno programje, nasilništvo (cyber-bullying) in spletni plenilci.

Z nepazljivo uporabo Facebooka so družine tudi sicer lahko dodatno izpostavljene tveganjem na področju varnosti in zasebnosti. V zadnjem letu se je z eno od oblik zlorabe, kamor spadajo tudi virusne okužbe in kraja identitete, soočilo 5 milijonov ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta. Približno milijon otrok je bilo v enakem obdobju žrtev spletnega nasilništva.

Pri Facebooku so sicer v pogoje uporabe (Terms of Service) zapisali, da storitev lahko uporabljajo le posamezniki, stari vsaj 13 let. Vendar so podobno tudi rezultati evropske raziskave EU Kids Online pokazali, da so obstoječe starostne omejitve neučinkovite, saj v Evropi Facebook uporablja vsak 10. otrok v starosti od 9 do 12 let, pri čemer se v nekaterih evropskih državah ta delež povzpne celo na 40%.

Dodatna spletna tveganja in nevarnosti

Številni uporabniki Facebooka objavljajo informacije, zaradi katerih so dodatno izpostavljeni nevarnostim, kot so vlomilci, zalezovalci in kraja identitete. Med anketiranimi ameriškimi gospodinjstvi je bilo 15% uporabnikov Facebooka, ki so na tem socialnem omrežju objavili svojo trenutno lokacijo ali potovalne načrte.

Svoj celoten rojstni datum je objavilo 31% vprašanih, 21% tistih, ki imajo v gospodinjstvu otroke, pa je objavilo imena in fotografije teh otrok. Med anketiranimi je bila petina takih, ki še nikoli niso spreminjali privzetih Facebookovih nastavitev zasebnosti.

Uporaba socialnih medijev pa je le eden izmed dejavnikov, ki lahko pripomorejo k večji spletni ranljivosti uporabnika, še ugotavlja Consumer Reports. V raziskavi, ki so jo med gospodinjstvi v ZDA opravili v letošnjem letu, so ugotovili, da je tretjina gospodinjstev v zadnjih 12 mesecih beležila okužbo z zlonamernim programjem. Ocene kažejo, da so posledice teh okužb potrošnike v opazovanem obdobju stale 2,3 milijarde ameriških dolarjev.

Viri: Consumerreports.org, maj 2011 in Consumerreports.org, junij 2011.

Vir slike: ibtimes.com.

Datum 04.07.2011
ViriTuji viri
Print