Naslov 15% ameriških najstnikov žrtev spletnega nadlegovanja

69% ameriških najstnikov med 12. in 17. letom je mnenja, da so njihovi vrstniki na spletnih socialnih omrežjih večinoma prijazni drug do drugega. Nasprotnega mnenja jih je petina, 11% pa jih meni, da je prijaznost odvisna od situacije, v raziskavi ugotavlja Pew Internet.

Kar 88% ameriških najstnikov med 12. in 17. letom, ki uporabljajo spletna socialna omrežja, je bilo priča dejanju, ko je nekdo na spletnih socialnih omrežjih nadlegoval nekoga drugega. 21% izmed teh se je tudi pridružilo temu vedenju.

V zadnjem letu je bilo 15% ameriških najstnikov med 12. in 17. letom, ki uporabljajo spletna socialna omrežja, žrtev spletnega nadlegovanja.

Večina najstnikov v spletnih socialnih omrežjih vidi večinoma pozitivne učinke. V raziskavi jih je 78% naštelo vsaj eno pozitivno stvar, medtem ko jih je skoraj polovico manj (41%) naštelo vsaj eno negativno stvar.

Slaba tretjina (62%) najstnikov, ki imajo profil na spletnem socialnem omrežju, ima ta profil nastavljen kot viden samo „prijateljem“. Slaba petina (19%) jih ima svoj profil nastavljen tako, da ga vidijo tudi „prijatelji prijateljev“, profil malo naj kot petine najstnikov (17%) pa je javno dostopen.

Otroci s svojim ravnanjem ogrožajo svojo spletno varnost

44% ameriških uporabnikov interneta med 12. in 17. letom se je izdajalo za starejše, kot so v resnici, da so tako lahko dostopali do nekaterih spletnih strani ali vsebin.

Skoraj tretjina (30%) ameriških najstnikov v opazovani starostni skupini je zaupalo svoje geslo prijatelju ali partnerju.

Starši na spletnih socialnih omrežjih kot prijatelji svojih otrok

Kar 87% staršev teh najstnikov uporablja internet, izmed teh pa jih 67% uporablja tudi spletna socialna omrežja. Izmed slednjih jih ima 80% (45% vseh staršev ki uporabljajo internet ali 39% vseh staršev) na spletnih socialnih omrežjih svojega otroka dodanega kot "prijatelja".

Poročilo (pdf, en)>>

Vir: Pewinternet.org, 2.12.2011

Vir slike: securitynewsdaily.com

Datum 06.12.2011
Print