Naslov 75% slovenskih otrok vsak dan na internetu

V Sloveniji internet vsakodnevno uporablja skoraj tri četrtine otrok med 9. in 16. letom starosti. Skoraj četrtina jih internet uporablja enkrat ali dvakrat na teden, 4% pa dvakrat na mesec ali manj, v raziskavi ugotavlja EU Kids Online.

Splet največ uporabljajo za gledanje video posnetkov (86%), igranje spletnih igric (80%) in obiskovanje profilov na družbenih omrežjih (74%). Profil na družbenem omrežju ima 74% otrok v starosti od 9 do 16 let.

40% slovenskih otrok med 9. in 16. letom starosti meni, da internet ni varen za otroke njihovih let. To je pod evropskim povprečjem (55%).

59% otrok v EU ima profil na družbenem omrežju

V EU internet vsakodnevno uporablja 60% otrok med 9. in 16. letom starosti. Najpogosteje ga uporabljajo doma (87%) in v šoli (63%), slaba polovica jih internet uporablja v spalnici (49%), 33% pa jih dostopa z mobilno napravo.

Splet najpogosteje uporabljajo za šolske obveznosti (85%), sledi igranje iger (83%), gledanje video posnetkov (76%) in neposredno sporočanje (62%).

V raziskavo so vključene naslednje države: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Irska, Litva, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija, Švedska, Turčija in Velika Britanija. Dodatno so v projekt vključene raziskovalne skupine iz Hrvaške, Islandije, Latvije, Luksemburga, Malte, Rusije, Slovaške in Švice.  

Sporočilo za javnost (pdf, sl)>>

Poročilo (pdf, en)>>

Vir: eukidsonline.net, 17.10.2012

Vir slike: eukidsonline.net

Datum 19.10.2012
EU viriEU ostalo
ViriEU viri
Print