Naslov Delo IT: ankete oktober 2004

Uporaba računalnikov in interneta

V prilogi Dela Informacijska tehnologija (29.10.2004) je objavljena telefonska anketa o uporabi računalnikov in interneta.

Od aprila do oktobra se je število anketiranih, ki uporabljajo osebni računalnik, povečalo z 48 % na 59 %. V istem obdobju se je delež uporabnikov interneta dvignil s 40 % na 50 %. Med uporabniki interneta je 64 % zaposlenih in 20 % študentov.

Vpliv interneta na gospodarstvo

V prilogi Dela Informacijska tehnologija (22.10.2004) je objavljena krajša telefonska anketa o povezavi gospodarstva in interneta v Sloveniji.

Več kot polovica, natančneje 59 % vprašanih, ne pozna drugega ponudnika dostopa do interneta kot Siol.

Na vprašanje, ali v celoti gledano internet bistveno izboljšuje gospodarski položaj v Sloveniji, je 39 % vprašanih odgovorilo, da se v celoti strinja, 26 % se strinja, 25 % pa meni, da je vpliv srednji. Delež tistih, ki menijo, da internet ne izboljšuje gospodarskega položaja, je 10 %.

Na skali od 1 do 5 so vprašani v povprečju ocenili s 3,88, da internet v celoti bistveno izboljšuje gospodarski položaj Slovenije, s 3,5, da internet prispeva k demokratičnemu komuniciranju o političnih vsebinah pri nas. S 3,46 so ocenili, da je država dobro poskrbela za optimalni razvoj interneta pri nas.

Uporaba mobilne tehnologije

V prilogi Dela Informacijska tehnologija (15.10.2004) je objavljena krajša telefonska anketa o uporabi mobilne telefonije.

Mobilni telefon uporablja 81 % vprašanih. O tem, da bi v gospodinjstvu odpovedali stacionarni telefonski priključek resno razmišlja 23 % vprašanih. O menjavi mobilnega operaterja resno razmišlja 15 % vprašanih; prevladujejo tisti, ki se še šolajo, medtem, ko starejši ne razmišljajo o menjavi. Javno telefonsko govorilnico je v zadnjem letu uporabilo 11 % vprašanih.

Da so stroški komunikacijskih tehnologij previsoki, se strinja kar 73 % (56 % se v celoti strinja, 17 % se strinja) vprašanih. Nasprotnega mnenja je 11 % vprašanih.

Da slovenski mobilni operaterji prisluškujejo uporabnikom, je povsem prepričanih 13,9 %, 25,3 % pa meni, da to verjetno drži. Da operaterji ne prisluškujejo uporabnikom meni 41,6 % vprašanih.

Internet in volitve

V prilogi Dela Informacijska tehnologija (8.10.2004) je objavljena krajša telefonska anketa o pomembnosti interneta v volilne namene.

Volitev preko interneta bi se udeležilo 54 % vprašanih. Med uporabniki interneta je takšnih 58 %, med neuporabniki pa 36 %. Glavni razlog, zakaj se ne bi udeležili takšnih volitev je v pomanjkanju zaupanja v tajnost in zaupnost podatkov poslanih preko interneta.

Na skali od 1 do 5 se v povprečju vprašani najbolj strinjajo s trditvijo (ocena 3,44), da mora imeti politična stranka vzdrževane domače spletne strani. Pomembno je tudi, da politiki redno uporabljajo internet in so preko njega v stiku z volivci (3,04), da bi lahko v živo preko klepetalnice spraševali strankarske kandidate (2,63) in da bi si lahko ogledali strankarske programe na internetu (2,54). Manjši pomen pripisujejo komunikaciji s političnimi kandidati preko elektronske pošte (2,31) in spremljanju predvolilnih soočenj preko interneta (2,16).

Da ima politična stranka vzdrževane domače strani, je pomembno 57 % vprašanim. 27 % se s tem ne strinja. 

Telekom Slovenije

V prilogi Delo IT (1.10.2004) je bila objavljena krajša telefonska anketa o Telekomu.

Povprečna vrednost odgovorov na trditev, v zadnjem letu so se odločili za kako novo storitev, ki jo ponuja Telekom Slovenije, je 1,67 na skali od 1 do 5. Na trditev, da zase lahko rečete, da dobro veste kaj je telefonija IP, je povprečna vrednost odgovorov 1,72.

Vir Delo
Datum 29.10.2004
Print