Naslov Najdi.si: Raziskava med slovenskimi uporabniki interneta

Iskalnik Najdi.si je v avgustu izvedel obsežno raziskavo med svojimi uporabniki. Na anketo je odgovarjalo 5.994 uporabnikov iskalnika. Raziskava je obdelala področje trženja in področje splošne uporabe interneta.

Uporaba medijev

Uporabniki iskalnika Najdi.si porabijo pol ure dnevno za listanje ali branje časopisov in revij, televizijo gledajo 1,5 ure, za poslušanje radia porabijo nekaj več kot 2 uri in toliko tudi za internet. Med 19. in 23. uro zvečer, kar 25 % tistih, ki so včeraj obiskali Najdi.si, ni gledalo televizije; 47 % je takih, ki v teh urah niso preživeli časa na internetu. V jutranjih urah - med 5. in 10. uro dopoldne - največ anketirancev (30 %) posluša radio; med 10. in 14. uro prevladuje internet (40 %); med 14. in 17. uro obišče internet ali posluša radio 31% uporabnikov; med 17. in 19. uro spet prevladuje internet (27%); med 19. in 23. uro pa največ anketirancev (63 %) gleda televizijo, sledi internet (40 %), radio (15 %), listanje revij (8 %) in prebiranje dnevnega časopisja (6 %).

Najboljši vir informacij

Uporabniki so bili vprašani tudi, kateri medij se jim zdi najboljši vir različnih informacij (na voljo so imeli več odgovorov). 72 % jih je navedlo internet, sledi televizija s 47 %, dnevno časopisje (34 %), radio (21 %), revije (16 %) in obcestni plakati (8 %). V enakem zaporedju si mediji sledijo pri vprašanju o najboljšem viru novic.

Demografija in interesi internetnih uporabnikov

75 % uporabnikov Najdi.si je starih med 16 in 45 let, 14 % je starejših, 11 % pa je mlajših od 16 let. 58 % uporabnikov je samskih. Dobra polovica je zaposlenih. 81 % uporabnikov ima srednjo, višjo ali visoko izobrazbo. Anketiranci so iz vseh slovenskih regij, nekaj več jih je iz  ljubljanske regije (30 %). Zanimajo jih naslednja področja: glasba in film, počitnice in potovanja, novice, računalništvo in računalniška oprema (predvsem moške), avtomobili in avto oprema (predvsem moške), dom in urejanje doma, mobilna telefonija in telekomunikacije, zabavna elektronika, šport, fotografija ter kozmetika in nega telesa (predvsem ženske).

Brez interneta bi se več kot polovica (54 %) anketirancev počutila izgubljeno; sledi televizija (43 %), radio (26 %), dnevno časopisje (19 %), revije (15 %) in ostalo.

Oglasi

Raziskava je pokazala, da kar 86 % Najdi.si-jevih obiskovalcev motijo oglasi, ki se pojavijo ali razširijo iznenada ter prekrijejo vsebino spletne strani. 83 % jih predlaga, da naj se oglas razširi ali odpre samo, kadar kliknejo nanj. Enako število anketirancev (86 %) meni tudi, da so boljši oglasi, ki jim takoj povedo, kaj oglašujejo. Velika večina uporabnikov (84 %) klikne na spletni oglas samo takrat, kadar jih vsebina oglasa zanima. 77 % anketirancev motijo spletni oglasi, ki predolgo trajajo, 58 % pa jih vedno pričakuje vsebino, ki jo oglas oglašuje.

Približno polovica anketirancev (49 %) pričakuje od spletne strani, da so oglasi vedno na istem mestu, skoraj 40 % oglas na internetu spomni na oglase v drugih medijih in 44 % je takih, ki bodo prej kliknili na oglas, ki ponuja nagradno igro.

29 % anketirancev vedno opazi oglase. 16 % je takih, ki radi gledajo reklame; 19 % pa takih, ki so v zameno za brezplačen vzorec ali dodatne informacije o izdelku oglaševalcu pripravljeni dati svoje osebne podatke.

Nakupovanje

74 % anketirancev poišče informacije o izdelku ali storitvi, ki jih zanima, na internetu; 60 % jih je takih, ki poskušajo - kadar oglas vidijo v drugih medijih - o izdelku, ki jih zanima, dobiti več informacij na internetu. 58 % anketirancev si pri odločanju o nakupu izdelka (primerjajo blagovne znamke) pomaga z informacijami na internetu; prav toliko (58 %) jih meni, da je internet odličen vir informacij, kadar se odločajo o nakupu. 49 % anketirancev večkrat na spletu preverja cene istih ali sorodnih izdelkov; 30 % jih meni, da je blagovna znamka, ki oglašuje na internetu, sodobnejša; 25% jih v trgovini večkrat kupi izdelek, o katerem so prej zbrali informacije na medmrežju.

Poglejte še: 

Vir: Najdi.si

Datum 28.11.2004
Print