Naslov Uporaba interneta med zdravniki

Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije je leta 2000 uvedel elektronske zdravstvene kartice. S tem je postal računalnik sestavni del vsake ambulante, Slovenija pa ena bolj naprednih držav na tem področju.

Kako je sicer z uporabo IKT na področju zdravstva, imamo na voljo razmeroma malo mednarodnih primerjav. Ena redkih je  eEurope+ Benchmarking (Health Survey) s katero so ugotavljali razširjenost uporabe IKT v zdravstvu, bolj natančno, med zdravniki splošne medicine, v  državah novih pristopnicah. Zaradi metodoloških težav so bili rezultati objavljeni šele pred kratkim. Podatki za Slovenijo kažejo, da je Slovenija med pristopnicami dokaj visoko uvrščena, vendar zaostaja za povprečjem EU15.

Junija 2003 je imela praktično vsaka ambulanta splošne medicine v Sloveniji svoj računalnik. Taka razširjenost računalnikov je posledica uvedbe elektronske zdravstvene kartice, ki zahteva uporabo računalniške opreme.  Pri tem je 75 do 95 % imelo tudi določene elektronske zapise o pacientih.

Konec leta 2003 je v svoji ordinaciji imelo nameščen računalnik tudi 56 % zdravnikov splošne medicine in 48 % je imelo internetni dostop. Za komunikacijo je internet uporabljalo 40 % vseh zdravnikov. Prek interneta je komuniciralo z drugim zdravniškim osebjem 33 % zdravnikov, z zavarovalnicami 31 %, s specialisti 10 %, s farmacevti 5 %. Podatke o pacientih si je preko interneta izmenjevalo 4 % splošnih zdravnikov. Informacije na internetu išče 65 % zdravnikov.

Vprašanja o zdravstvu so bila vključena tudi v splošno anketo eEurope+. Delež uporabnikov interneta, starejših od 16 let, ki so preko interneta iskali zdravstvene informacije, je konec decembra 2003 tako znašal 15 %. To se povsem ujema tudi z raziskavo Eurostat, ki je bila izvedena aprila 2004, kjer se izkaže, da v tem pogledu Slovenija ne zaostaja za EU15

Glede na to, da informacije na internetu išče 65 % zdravnikov splošne medicine, lahko sklepamo, da mnogi sicer uporabljajo internet, vendar ne v svoji ordinaciji oz. na delovnem mestu. Primerjava z raziskavo RIS – Uporaba interneta 2003/2 pokaže, da so splošni zdravniki pogostejši uporabniki interneta, kot sicer prebivalci Slovenije, saj je po RISovi raziskavi oktobra 2003 uporabljalo internet 42 % Slovencev. Uporaba možnosti komuniciranja preko interneta je torej skromna in očitno je, da zdravniki še vedno raje uporabljajo druge oblike komunikacije.

Viri:

Datum 07.03.2005
Print