Naslov E-uprava: Slovenija nad EU25, vendar pod EU15

E-uprava je postala resničnost v vseh predelih Evropske skupnosti. 84 % ponudnikov javne uprave je prisotnih na spletu, je pokazala 5. raziskava evropske komisije o e-upravi. 40 % javnih storitev je povsem interaktivnih. Stanje v novih pristopnicah je takšno, kot je bilo v EU15 pred dvema letoma.

Raziskava je zajela 14.000 spletnih strani v 28 državah: države EU in Norveška, Švica ter Islandija. Najbolj napredna na področju e-uprave je Švedska. Tesno ji sledi Avstrija. Nove pristopnice so večinoma v spodnji polovici, vendar zelo hitro napredujejo.

Oktobra 2004, ko je bila raziskava izvedena, je imelo 84 % ponudnikov storitev javne uprave svojo spletno stran. V pristopnicah je bilo takšnih ponudnikov 78 %, v preostalih državah pa 87 %. Ponudba storitev, ki jih je mogoče opraviti preko spleta je višja za podjetja, kot za državljane. Povedano drugače, podjetja lahko opravijo večji delež postopkov preko interneta kot državljani.

Slovenija je v primerjavi z ostalimi državami v EU25 malo nad povprečjem. Za povprečjem EU15 zaostaja na področju opravljanja storitev preko spleta, medtem ko po dostopnosti spletnih strani tik pod njim. V  celoti gledano Slovenija zavzema povsem običajni položaj na področju IT pod povprečjem EU15 in za Estonijo, a pred nekaterimi državami EU15. 

Vir: Online Availability of Public Services, Directorat General for Information Society and Media, 3.3.2005.

Datum 21.03.2005
Print