Naslov Raziskava o konceptu učečega se podjetja

Gospodarska zbornica Slovenije je objavila rezultate raziskave o prisotnosti elementov koncepta učeče se organizacije med slovenskimi podjetji z naslovom Na poti k USP za leto 2003.   Koncept učečega se podjetja (USP) je eden od celovitih metod vodenja podjetja. Namen raziskave je bil ugotoviti tiste elemente koncepta USP, ki bi slovenskim podjetjem omogočili učinkovitejše spreminjanje podjetja in uspešnejše soočenje z globalnim konkurenco. Ugotovitve omogočajo načrtovanje aktivnosti na mikro in makro nivoju, ki bodo omogočile povečanje globalne konkurenčnosti slovenskih podjetij.  

Zadnja raziskava je pokazala, da med slovenskimi podjetji narašča zavedanje, da v ekonomiji znanja zaposleni postajajo vedno pomembnejši dejavnik konkurenčne prednosti. Povečuje se rast naložb v zaposlene, izboljšujejo se sistemi informiranja in vedno bolje se izraža vloga zaposlenih v podjetju.  

Slovenska podjetja imajo pri uvajanju koncepta USP še precej rezerv, saj znaša srednja vrednost vseh dejavnikov enaka kot lansko leto in sicer 57%. Pri tem so bile ugotovljene največje rezerve na področju nedorečene invencijsko inovativne dejavnosti, v razvoju managementa za opravljanje novih vlog v ekonomiji znanja, kot tudi v sistematičnem oblikovanju procesa gospodarjenja z znanjem in uporabi raznih orodij za merjenje učinkov naložb.  

Podobne so ugotovitve II. dela raziskave o področjih, kjer slovenska podjetja od ustanov s področja znanosti in šolstva potrebujejo dodatna znanja za doseganje večje konkurenčnosti. Za podjetja pa so navkljub polnopravni vključitvi Slovenije EU še vedno zelo zanimive teme, ki zadevajo položaj v EU.  

Podjetij, ki gradijo svojo prihodnost na znanju in inovativnosti v Sloveniji še ni veliko. Povečevanja konkurenčne sposobnosti slovenskih podjetji poleg konkurenčnih tehnologij zahteva predvsem večje naložbe v razvoj kulture in sistemov inovatiovnosti in za prenos znanja. Ugotovitve Raziskave Na poti k USP in primerjave s tujimi ugotovitvami kažejo na dejavnike, ki bi slovenskim podjetjem omogočili: učinkovitejše spreminjanje podjetja, uspešnejše soočenje z globalno konkurenco in doseganje večje poslovne uspešnosti.

Vir GZS
Datum 09.06.2004
Print