Naslov Google.com postaja najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji

Prve analize polletne raziskave spletne obiskanosti 2005 so pokazala presenetljivo velik porast obiskanosti za Google.com. Sredi leta 2005 se je namreč Google skraj izenačil z Najdi.si.

Ugotovitve izhajajo iz standardizirane telefonske raziskave RIS junija 2005, kjer je sodelovalo  600 mesečnih uporabnikov interneta.

Govorimo seveda o mesečnem dosegu spletnih strani in PC-dostopu do interneta med aktivnimi (mesečnimi) uporabniki interneta v Sloveniji.

V omenjeni telefonski raziskavi imata obe navedeni strani mesečni doseg v grobem okoli 70%, razlike pa statistično niso značilne.

V primerjavi z letom 2004 pomeni to izjemno velik skok za Google.com, ki je imel konec leta 2004 doseg le 61% in je torej v dobri  polovici leta povečal svoj doseg za več kot 50,000 mesečnih obiskovalcev.

Zgornje ugotovitve potrjujejo tudi preliminarni rezultati terenske ankete IKT (SURS-RIS) 2005. V terenski anketi, ki je seveda bistveno bolj reprezentativna (stopnja odgovorov 80%) kot pa telefonske ankete, so ocene dosegov iz vrste razlogov za vse spletne strani sicer nekoliko nižje, kar pa je zelo verjetno tudi bolj realno.

Dodati velja, da je bilo tovrstno vprašanje o obiskanosti spletnih strani v reprezentativno terensko anketo vključeno prvič, zato nimamo primerjav s prejšnjimi (ali drugimi ) meritvami. V terenski anketi sta dosega med mesečnimi uporabniki interneta naslednja:

  • Google ima mesečni doseg 63.9%,
  • Najdi.si ima mesečni doseg 62.5%.

Razloge za hiter porast obiskanosti Google.com lahko iščemo predvsem v dodatnih storitvah, ki jih v zadnjem času ta stran ponuja, od popularne elektronske pošte pa do visoko specaliziranih storitev kot je npr. scholar.google.com. Določen vpliv ima lahko tudi povečano pojavljanje v medijih in nadaljnje prilagajanje strani Google.com v slovenščini.

V ostalem pa tokratna telefonska raziskava kaže konstistentne ocene s prejšnjimi meritvami. Od izrazitejših trendov velja omeniti predvsem najdaljnje upadanje relativne obiskanosti strani Yahoo in Matkurje  ter porast relativnega dosega obeh televizij (PopTV in RTVSlo). Nakazujejo se tudi spremembe v razmerju obiskanosti dnevnikov, katerih obiskanost narašča z različno dinamiko, čeprav še vedno ostajajo daleč pod obiskanostjo obeh televizij in ostalih najbolj obiskanosti strani.

Povezave:

Datum 02.07.2005
Print