Naslov Spletne oglaševalske akcije dvigujejo prepoznavnost

Predstavnik raziskovalnega oddelka iskalnika Najdi.si, Marko Vončina, je na jubilejni Marketinški konferenci, ki se je odvijala 31. maja in 1. junija, predstavil rezultate serije raziskav, ki so jih v zadnjem letu izvajali pri iskalniku Najdi.si.

 

Raziskave so bile usmerjene k merjenju vpliva, ki ga ima spletni oglas na povečanje prepoznavnosti blagovne znamke. V raziskavah so bile vključene blagovne znamke Sony (primer tržnega vodje), Subrina (primer zelo znane domače znamke), Hoteli ST Bernardin (primer storitvene dejavnosti) in Debitel (primer manjšega ponudnika mobilne telefonije).

Vse raziskave so pokazale, da prinaša spletna oglaševalska akcija - naj bo samostojna ali vključena v medijski splet - dvig vseh parametrov prepoznavnosti blagovne znamke (spontani in podprti priklici znamke oziroma oglasa, odnos do znamke, nakupne želje in povezanost oglasnega sporočila z blagovno znamko).

V primeru Debitel je bilo oglasu izpostavljenih 360.000 uporabnikov Najdi.si. Med respondenti, ki so bili opazili oglas (85.000 uporabnikov Najdi.si) se je spontani priklic blagovne znamke povečal za 85%, odnos do blagovne znamke za 23%, nakupne želje pa kar za 88%. Družba Debitel je s pomočjo oglaševanja na Najdi.si pridobila kar 8.000 potencialnih naročnikov.

Pri blagovni znamki Subrina je bilo oglasu izpostavljenih 350.000 uporabnikov Najdi.si - v povprečju so bili izpostavljeni 3.2 -krat. Med respondenti, ki so bili opazili oglas (43.000 uporabnikov Najdi.si), se je spontani priklic blagovne znamke povečal za 108%, odnos do blagovne znamke za 40%, nakupne želje pa kar za 110%.

V primeru Sony-ja so bili rezultati nekoliko drugačni. Oglasu je bilo izpostavljenih 533.000 uporabnikov Najdi.si, ki so bili oglasu v povprečju izpostavljeni približno 6.8 -krat. Med respondenti, ki so bili opazili oglas (276.000 uporabnikov Najdi.si) se je spontani priklic blagovne znamke povečal za 15,6%,. Pomemben je tudi podatek, da je oglas povečal nakupne želje uporabnikov kar za 14.3 % in povzročil izboljšanje pozitivnega odnosa do blagovne znamke za 6.2 %.

Bojazen, da spletno oglaševanje ne bi delovalo, je po besedah Vončine popolnoma odveč. Rezultati raziskav iskalnika Najdi.si so potrdili prakso z nekaterih najbolje razvitih internetnih trgov po svetu. Znano je, da so ljudje med deskanjem po internetu aktivni, torej v fazi iskanja informacij in dovzetni za tekstovne vsebine. Uporabniki zato veliko lažje povežejo sporočilo spletnega oglasa z blagovno znamko, oglas si zapomnijo in morda celo začnejo razmišljati o nakupu.

Vir: Najdi.si, 3.6.2005

Datum 03.08.2005
Print