Naslov Primerjava dosega spletnih strani na osnovi piškotkov in IP številk
Podjetje Iprom je opravilo analizo brisanja piškotkov (kukijev) med 856.752 uporabniki interneta, ki so avgusta dostopali do slovenskih spletnih strani. Vpliv brisanja piškotkov na meritve se razlikuje tudi med posameznimi spletnimi stranmi, odstopanja med njimi pa so v avgustu segala do 54 odstotkov.

Ipromov oglasni strežnik stalno spremlja tehnološke značilnosti v internet povezanih računalnikov in jih identificira s posebnim algoritmom, ki poleg piškotkov uporablja še 13 parametrov v 115 različnih kombinacijah. S tem zagotavlja tudi natančno določanje in upoštevanje števila uporabnikov, ki brišejo in blokirajo piškotke.

Pri spletnem merjenju, zasnovanem na piškotkih, imata brisanje in blokiranje s strani uporabnikov interneta za posledico izgubo in izkrivljanje pomembnih mer, saj umetno zvišujeta doseg spletnih medijev oziroma spletnih oglaševalskih akcij, na drugi strani pa zmanjšujeta njihovo frekvenco. Poleg tega neprilagojena programska orodja za posredovanje spletnih oglasov v primeru brisanja in blokiranja piškotkov obiskovalcem spletnih medijev povzročajo negativno uporabniško izkušnjo in s tem posredno negativen vpliv na oglaševalca. Na motnje spletnega merjenja, načrtovanja akcij in posredovanja oglasnih sporočil, osnovanega na piškotkih, vplivajo različni dejavniki, kot so požarni zidovi, strežniki proksi, varnostne nastavitve in uporaba različnih brskalnikov na enem računalniku.

Slika: Razmerje med uporabniki slovenskih spletnih medijev in oceno dosega na podlagi IP naslovov ter piškotkov (vir: Iprom)

 

  Vir: Iprom, 12.9.2005
Vir Iprom
Datum 14.09.2005
Print