Naslov Uporaba IKT v invalidskih podjetjih
"Racio social" je opravil raziskavo med invalidskimi podjetji v Sloveniji, s katero so skušali med drugim ugotoviti tudi stanje uporabe informacijsko – komunikacijskih tehnologij (IKT) v invalidskih podjetjih. Raziskava je pokazala, da je potrebno v invalidskih podjetjih ponuditi dodatne oblike izobraževanja s področja IKT.

Računalnik na delovnem mestu uporablja 36 % vprašanih, obvlada pa ga 50,3 %. Možnost dostopa do interneta v podjetju ima 45 % vprašanih.

Slika št. 1: Delež vprašanih, ki na delovnem mestu uporabljajo računalnik, delež vprašanih, ki računalnik obvladajo in delež vprašanih, ki imajo možnost dostopa do interneta v podjetju   V nadaljevanju se je spraševalo kako tisti, ki računalnik uporabljajo, obvladajo posamezne programe. Vprašani najbolje obvladajo uporabo Internet Explorer-ja (brskanje po spletu), Outlook Express (e-pošta) in Word (pisanje besedil). Najslabše obvladajo Access (podatkovne baze) in grafične programe.

Slika št. 2: Povprečne ocene obvladanja posameznih računalniških programov na lestvici od 1 (nič) do 5 (zelo dobro)   Rezultati raziskave kažejo, da je uporaba IKT skromna. V primerjavi z raziskavo IKT v podjetjih – RIS 2005 (še v pripravi) vidimo, da invalidska podjetja sicer ne zaostajajo bistveno za srednje velikimi podjetji na splošno (delež uporabnikov računalniške opreme med zaposlenimi v srednje velikih podjetjih znaša v povprečju 39 %).

V raziskavi je sodelovalo 113 od 153 slovenskih invalidskih podjetij. Celotna populacija zaposlenih v invalidskih podjetjih šteje 13.000 oseb, v vzorec pa je bilo zajetih 2.065 oseb. Raziskava je potekala v okviru projekta Analitične podlage za model razvoja človeških virov v invalidskih podjetjih. Cilj projekta je ugotovitev ključnih sposobnosti in veščin managementa in zaposlenih. Raziskavo v okviru projekta Analitične podlage za model razvoja človeških virov v invalidskih podjetjih, je financirala Evropska unija.

Datum 04.11.2005
Print